„Klubrádió
A lényeg

Élőlánccal tüntettek diákok tanáraikért Budapesten

5/10/2022 14:18

| Szerző: Klubrádió

Szerda reggel háromnegyed 8 és 9 között élőlánccal tüntettek a diákok és a szülők a tanáraik mellett, szolidaritást vállalva a Kölcsey gimnázium öt kirúgott tanárával. A szervezők szerint 71 iskola vett részt az élőláncban, ami több mint 5 kilométer hosszú volt, és több ezer demonstráló alkotta.

Már kedd este lehetett tudni, hogy az eredetileg a Keleti pályaudvartól az Erzsébet híd pesti hídfőjéig tervezett élőlánchoz sokkal többen csatlakoznának, ezért a szervezők a lefoglalt területet kibővítették Budára is, egészen a Szél Kálmán térig – írja összefoglalójában a 444.

A cikkben azt írták: nemcsak egy sor alkotta az élőláncot, hanem végig rétegzett, tömött sorokban álltak a demonstrálók. Kilencven százalékban diákok álltak a járdán transzparensekkel, és kifejezték, miért vannak ott: a tanáraikért. Szinte minden diák kockás ingbe öltözött, sokan készültek transzparensekkel, az élőlánc mellett haladva pedig sokszor skandálták, hogy „Fizessétek ki a tanárainkat!”, „ El a kezekkel a tanárainktól!” és „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!”.

 kép: Klubrádió

 

Az autósok, akik elhaladtak mellettük, megállás nélkül dudáltak, amit a diákok üdvrivalgással, tapssal és hullámzással jutalmaztak. Sok biciklis is csengetéssel fejezte ki a szimpátiáját, egy biciklis férfi egy hatalmas kockás zászlóval húzott végig a tömeg mellett Budától Pestig.

Sokszor a járdán alig lehetett elférni, lyukak pedig egyáltalán nem voltak a láncban – írja a portál –, a Blaha Lujza tér környékén volt a legnagyobb a tumultus, de a Kossuth Lajos utcán is annyian voltak, hogy az út mindkét oldalán lévő járdán tömegek álltak. Javarészt középiskolás diákok voltak, de néha felbukkantak a láncban általános iskolások is.

 
Tüntetés a Blaha Lujza téren 22.10.05.
Fotó: Klubrádió
 

Az eseménynél a szervezők által megjelentetett posztok szerint összesen 71 iskola vett részt az élőláncban, ami több mint 5 kilométer hosszú volt, és a becslések szerint 11 ezer demonstráló alkotta.

Kilenckor, ahogy az esemény leírásában is szerepelt, annak rendje és módja szerint véget ért a demonstráció, a diákok elindultak az iskolákba, vissza akartak érni a második órára.