„Klubrádió
A lényeg

Törley Katalin: Az oktatási rendszer mostanra összeomlott

5/10/2022 20:38

| Szerző: Klubrádió

A hídfoglalással kezdődött szerda délutáni-esti tüntetés résztvevői megtöltötték a Kossuth teret, ahol a polgári engedetlenség miatt nemrég elbocsátott tanár, Törley Katalin azt mondta: az oktatási rendszer mostanra összeomlott. Tudósítások szerint több tízezer ember lehetett a téren.

A szerda esti demonstrációról szóló első anyagukat ITT olvashatják.

A Margit híd elfoglalása hivatalosan 18 óráig tartott. A tüntetők a Margit hídtól a Kossuth téri tüntetésre vonultak, amely hét órakor kezdődött. Hat óra után nagyon sokan indultak el a Szent István körútról a kis utcákon, illetve a Margit hídról is a Parlament felé, de a hídon még rengetegen voltak. Majd hét körül kiürült a híd és megtelt tüntetőkkel a Kossuth tér. A tiltakozások jelképét, egy felkiáltójelet vetítettek ki a téren felállított színpaddal szemben lévő épületre.

A Klubrádió a Kossuth térről is jelentkezett élőben, a videót ITT tekinthetik meg.

A beszédek között koncertek voltak. A színpadon Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusa azt mondta: évek óta küzdenek az oktatási rendszer megjavításáért, de az oktatási rendszer mostanra összeomlott a tanárhiány miatt. Törley Katalin az általa is képviselt Tanítanék Mozgalom követeléseit sorolta ezután: a sztrájkjog helyreállítását és munkakörülményeik, illetve bérük helyzetének megoldását. Szerinte azért vannak most itt, hogy mindenkit szolidaritásra szólítsanak fel. Molnár Áron színész, aktivista, a noÁr mozgalom alapítója szerint a tömeg 20 ezres és elér a Parlamenttől a Jászai Mari térig.

A hídfoglalást szervező diákok – a Grund csapata – is felment a színpadra, óriási taps fogadta őket. Egyikük azt mondta: sosem fogtunk még igazán össze, de nézzétek meg most, hányan állunk itt. Szerinte többségben vannak azok, akik szabad oktatást szeretnének, vesztenivalójuk egyébként sincs. „Remény a hídfoglalás, a sztrájk, a virrasztás, a polgári engedetlenség, nem fogjuk feladni”.

Jámbor András párbeszédes parlamenti képviselő posztja a tömegről:

Glonczi László roma polgárjogi aktivista, a TASZ idei Szabad-díjasa beszélt utánuk. Szerinte a sztrájk alapvető jog. Nem lehetünk szabadok egy olyan országban, ahol a tanárok nincsenek megbecsülve. Ahol egy takarító többet keres, mint egy friss diplomás. Fontosnak tartja, hogy a legkisebb falvakban is felkészült tanárok legyenek, akiket hagynak szabadon tanítani. "Fizessétek ki a tanárainkat" – mondja, mire ezt kezdi skandálni kezd a tömeg. "Követeljük a megbecsülést az összes pedagógusnak. Követeljük a pedagógusok vegzálásának befejezését. Egyetlen tanárt sem lehet elbocsátani azért, mert kiáll az igazáért" – tette hozzá.

A Diákok a Tanárokért csoport többek között Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak is üzent. Azt kérték, helyezzék vissza a kirúgott tanárokat állásukba. Egyikük azt is felhozta példaként, hogy még a takarítók is jobban keresnek a tanároknál. Megkérték tanáraikat, hogy soha ne adják fel. A tömeg közben azt skandálja, hogy: "Adjátok vissza a tanárainkat".

Oktatás nélkül csak szerelőműhelyek nyílnak, mások csicskái leszünk – mondta két szám között Funktasztikus. "Alapjog a sztrájk, szolidaritás, alapjog a sztrájk, fizesd meg a tanárt" – skandálta együtt a tömeggel a kormánykritikus számairól is ismert rapper.

 
kép: Klubrádió
 

Marton Viki tanár, háromgyerekes anyuka, a Szülői hang csoport képviselője beszédében a pályaelhagyó tanárokat gyászolta, azt mondta: a „magyar közoktatás halott, de ezt nem engedhetjük.” Szerinte a szülők dolga összefogni és kiállni a tanárok mellett. "Ma is sikerült, a Holdról is látszott" – utalt a miniszterelnök választási beszédére.

A 2016-ban indult kockásinges tanári tiltakozások egyik ismert arca, Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára azt mondta: hamarosan nem lesz matematika, fizika, kémia és informatikatanár. A miskolci tanár idézte Kövér László házelnököt, aki szerint tisztességes pedagógus nem a fizetésétől teszi függővé a teljesítményét, amire a tömeg hangosan zúg. "Álljon elő a múlt heti tanárkirúgások felelőse!" – szólította fel az illetőt Pilz Olivér. "Álljon elénk!" – skandálta erre a tömeg. A tanár ezután összefogásra szólított fel minden ágazati szakszervezetet, szerinte szolidaritás, tömeges munkabeszüntetés kell.

Péterfy Boriék koncertje után újra Molnár Áron lépett a színpadra és a többi között arról beszélt, hogy az erőszak nem a tiltakozók fegyvere, a „mi fegyverünk a humor, a kreativitás, az edukáció” – mondta. Szerinte ezek azok a dolgok, amelyektől a hatalom fél.

Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza következett a színpadon. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan szeretnének szabadon élni ebben az országban azok után, hogy egy óra munkabeszüntetésért másfél óra bért vonnak le, majd fegyelmit adnak, igazolatlan hiányzást a diákoknak. Az oktatás valamennyiünk ügye, valamennyiünk jövője, mert ha az oktatás rossz, akkor minden rossz. „Ismerjétek a jogaitokat, mert minél többen használjuk jól a jogainkat, annál több esélyünk van a változás elérésére. Tudd, hogy joggal vagy szabad!” – mondta a TASZ jogásza.

 

(via Telex)