„Klubrádió
A lényeg

Széttépte egynapi fizetését egy kőbányai tanár

5/10/2022 17:02

| Szerző: Klubrádió

Egy napi bérét széttépte a kőbányai Szent László gimnázium tanára, így tiltakozott, úgy fogalmazott, hogy a jelenleg ezt tudja csinálni egy tanár, ha sztrájkol.

Molnár Attila azt írta a közösségi oldalán, hogy 35 éves, matematika, filozófia és informatika szakos tanár, osztályfőnökként 240 ezer forintot keres, a pályakezdőkkel azonos a fizetése. A tankerület egyébként a tiltakozó tanároktól másfél napi bért vont le.

A Karinthy Frigyes Gimnázium 33 pedagógusa pedig leragasztott szájjal tiltakozott az elnémítási kísérlet ellen, valamint felolvasták a márciusi ifjak tizenkét pontjának mintájára megfogalmazott követeléseiket.

Sikeresnek minősítette az általuk meghirdetett országos pedagógus sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete választmányi elnöke. Komjáthy Anna a Klubrádiónak elmondta: előzetes adataik szerint több mint 200 intézményben 13-14 ezren sztrájkoltak, de szerinte ez a szám még emelkedik.

A közszolgálati dolgozók is támogatják a pedagógusok tiltakozását. Bár most még nem sztrájkolhatnak, ma sok közszolgálati munkahelyen önkormányzati dolgozók, köztisztviselők és kormánytisztviselők a szolidaritásuk kifejezéseként meghosszabbították az ebédszünetüket kétszer tíz perccel – mondta el Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. a budapesti Bajza Utcai Általános Iskola előtt, ahol csaknem 30 pedagógus sztrájkolt.