„Klubrádió
A lényeg

Tüntetés a tanárokért: hídfoglalás után megtelt a Kossuth tér

5/10/2022 17:27

| Szerző: Klubrádió

A szerda délután ötkor kezdődő oktatásügyi demonstráció résztvevői nem sokkal később lezárták a Margit hidat. A sok ezer tüntető hét óra körül a Kossuth térre vonult, tudósítások szerint megtöltötték. A polgári engedetlenség miatt nemrég elbocsátott tanár, Törley Katalin azt mondta: az oktatási rendszer mostanra összeomlott.

2022. október 05. Esti gyors / részlet, diáktüntetés, Molnár Tamás tudósítása (22.10.05.)
03:05
00:00

A tüntetés, az élőlánc, a sztrájk minden eleme együtt van a szerdai demonstrációkban. Az oktatás világnapján a tanárokért, a diákokért indult el az akció; olyan ügyekről van szó, amelyekben a problémák régóta ismertek, a kormány nem tett semmit.

A hídfoglalást a Grund diákmozgalom szervezte. A résztvevők a Margit híd felé vonulva azt skandálták: „Nincs tanár, nincs jövő”. Az eredeti terv az volt, hogy fél 6-tól kezdődik csak a hídfoglalás, de a Jászai Mari térre érkezők már 5 óra után nem sokkal az úttestre álltak a hídon. A szervezők ezért bejelentették, mostantól nincs más dolguk az ott lévőknek, mint az, hogy tömörüljenek a hídon. A Klubrádió első élő bejelentkezése a tüntetésről:

A Nyugati pályaudvar felől még sokan jöttek, a villamos megállt, a Pannónia utcánál lezárták a körutat. A szervezők a híd közepe felé terelték az embereket, mert már nem fértek el. Akik a pesti oldalon a Falk Miksa utcáig, a másikon legalább a Margitszigetig állnak, tudósítások szerint több ezren. Olyan molinókat lehet látni a tömegben, mint "Hallgasd meg a mi szívhangunkat!", "Tanulnék, de nincs kitől" és "Mi vagyunk a Grund".

 
tüntetők a Margit hídon, kép: Klubrádió
 

A demonstráción ellenzéki politikusok is részt vettek, például a Momentum volt elnöke, Fekete-Győr András, valamint Tordai Bence Párbeszéd-társelnök. Tordai és párttársa, Berki Sándor "Veletek vagyunk!" feliratú molinóval üzent a hídfoglalóknak az Országgyűlés Hivatalából.

A hídfoglalás hivatalosan 18 óráig tartott. A tüntetők a Margit hídtól a Kossuth téri tüntetésre vonultak, amely hét órakor kezdődött. Hat óra után nagyon sokan indultak el a Szent István körútról a kis utcákon, illetve a Margit hídról is a Parlament felé, de a hídon még rengetegen voltak. Majd hét körül kiürült a híd és megtelt tüntetőkkel a Kossuth tér. A tiltakozások jelképét, egy felkiáltójelet vetítettek ki a téren felállított színpaddal szemben lévő épületre.

 
tüntetők a Kossuth téren, kép: Klubrádió
 

A színpadon Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusa azt mondta: évek óta küzdenek az oktatási rendszer megjavításáért, de az oktatási rendszer mostanra összeomlott a tanárhiány miatt. Törley Katalin az általa is képviselt Tanítanék Mozgalom követeléseit sorolta ezután: a sztrájkjog helyreállítását és munkakörülményeik, illetve bérük helyzetének megoldását. Szerinte azért vannak most itt, hogy mindenkit szolidaritásra szólítsanak fel. Molnár Áron színész, aktivista, a noÁr mozgalom alapítója szerint a tömeg 20 ezres és elér a Parlamenttől a Jászai Mari térig.

A hídfoglalás és utána a Kossuth téri tüntetés a reggeli, délelőtti élőlánc, sztrájk, polgári engedetlenség és egyéb akciók folytatása, amelyekről ITT írtunk bővebben.

(via Telex)