„Köszönjük,
A lényeg

Egyházi iskola tanára: Hány Karikó Katalint veszítünk el?

7/10/2022 15:09

| Szerző: Klubrádió

Lakatos Máté pedagógus arról beszélt a Hír TV-ben, hogy az oktatási rendszer igazságtalanságai miatt rengeteg tanuló nem tudja kibontakoztatni a tehetségét. 

Szerdán este a Hír TV Napi Aktuális című műsorának vendége volt Lakatos Máté, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egyik tanára. Ez az iskola az ország legjobb egyházi gimnáziumának számít. A szerdai országos pedagógussztrájkban ennek az intézménynek a tanárai is kifejezték szolidaritásukat a munkabeszüntetéssel tiltakozó kollégáik mellett.

Az TV-s interjú egy időben zajlott a kossuth téri tüntetéssel, ahol a közoktatás problémái miatt gyűlt össze a tiltakozó tömeg . A beszélgetés elején Lakatos Máté meg is jegyezte, hogy most ő is a Kossuth téren lenne, ha nem hívták volna be a stúdióba.

A műsorvezető először arról kérdezte, hogy ő is tapasztalja-e az iskolájában a pedagógushiányt. Mire Lakatos azt mondta: náluk minden órát szakos tanár tanít, de többen gondolkodnak azon, hogy elhagyják a pályát. Szerinte ennek egyik oka, hogy a pedagógusoknak saját gyerekeik és a tanulóik között kell választaniuk. Mégpedig azért, mert rengeteg munkájuk miatt valamelyikőjüktől mindenképpen elveszik az időt.

A műsorvezető erre felvetette, hogy a pedagógusok évtizedek óta azt érzik, el vannak hanyagolva. Szerinte sokan azt mondják, hogy amekkora béremelést kérnek a tanárok, arra nincsen lehetőség.

"Mennyivel lennének elégedettek (…), amikor mondjuk már kevesebb pályaelhagyó lenne, és kicsit nyugodalmasabb hangvételben lehetne kérni az igényeiket?" – teszi fel a kérdést a műsorvezető.

Lakatos Máté szerint az a probléma, hogy a bérük még mindig a 2014-es minimálbérhez van kötve, és persze most rosszabb a helyzet, de például a háború előtt sem történtek előremutató lépések.

A műsorvezető ezután felidézte, hogy igaz most nyugodt hangvételben beszélgetnek, de egyik kollégáját a tüntetők lelökték a pulpitusról, mikor bejelentkezett volna a Parlament elől, a tanár véleményét kérdezte erről a magatartásról.

"(...) nyilván ez nem helyes, akkor is, ha az adott tévével nem szimpatizál. De ez egy tünet, és ne a tünettel foglalkozzunk, hanem azt nézzük meg, hogy a problémát hogyan tudjuk megoldani."

Szerinte az emberekben az igazságtalanság érzése lehet. Majd Setényi János oktatáskutató szavait idézte, aki két éve azt mondta: ma egy középiskolai felvételin nem indul egyenlő esélyekkel az a gyerek, akinek a szülei nem tehetik meg, hogy magántanárhoz járjon. Setényi akkor azt is mondta, hogy az iskolarendszer igazságtalan.

"Hány Karikó Katalint veszítünk el amiatt, mert rengeteg tehetség, tartalék van olyan társadalmi rétegekben, akik nem tudják megengedni maguknak a magántanárokat?" – tette fel a kérdést Lakatos, aki szerint ennek a tünete lehet, hogy ilyen dühösek az emberek.

A műsorvezető ezután megint hangsúlyozta, hogy ez egy több évtizedes probléma, amit nagyon nehéz gyorsan átalakítani. Lakatos Máté ezzel egyetértett, de azt hiányolta, hogy nincsen lehetősége az oktatáskutatóknak, szakembereknek leülni beszélgetni, stratégiát kidolgozni kormányzati emberekkel, mert nincsen meg a párbeszéd köztük. A műsorvezető a beszélgetés végén megígérte: visszavárják még az adásba Lakatos Mátét.

Szerda reggel több ezer ember alkotott óriási élőláncot Budapesten és több vidéki városban a pedagógusok világnapján így demonstrálnak a tanárok, a diákok és a szülők az oktatásért. A kiállások egész nap folytatódtak, majd este előbb a Margit hidat foglalták el a tüntetők, utána pedig a Kossuth téren tartottak szolidaritási koncertet és nagygyűlést.