„Klubrádió
A lényeg

Október 14-én tanársztrájk, 23-án tüntetés jön

6/10/2022 14:02

| Szerző: Klubrádió

Október 14-ére sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), és kérik az oktatási dolgozókat, hogy csatlakozzanak. Október 23-án pedig „Szolidaritási tüntetés a tanárainkért” címmel demonstrálnak, az eseményt az ADOM Diákmozgalom szervezi.

A PSZ közleményben kérte az oktatás valamennyi dolgozóját, hogy amennyiben tehetik, csatlakozzanak a 14-i sztrájkhoz.

„Ahhoz, hogy ez jogszerű lehessen, október 7-én, pénteken 16 óráig be kell jelenteni a sztrájkot az intézményvezetőknek” – teszi hozzá a PSZ. A szervezet közleményében azt is írja, hogy a tagjai részt fognak venni egy másik tüntetésen is, a diákok október 23-ára hirdetett szolidaritási tüntetésén.

„A szakszervezet mindent elkövet, hogy a kormány vegye figyelembe: már a társadalom sem hagyja, hogy a diákok jövőjét feláldozza a kormány” – írták a közleményben.

Október 23-án pedig „Szolidaritási tüntetés a tanárainkért” elnevezéssel szervez demonstrációt az ADOM Diákmozgalom, a helyszín a budapesti Széchenyi tér, az időpont pedig délután 4 óra. 

A meghívóban úgy fogalmaztak: „A magyar oktatási rendszer sose cipelt ennyi súlyt egyszerre a nyakában: alulfizetett tanárok tanítanak elavult tananyagot, kimerült és traumatizált diákoknak, rosszul szigetelt épületekben, 14-16 fokos hőérzetben. Az elmúlt években számtalan csoportnak hagyta az érdekeit figyelmen kívül a kormány.”

Szerda kora reggel országos pedagógussztrájk indult a PDSZ szervezésében, a tanárok magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik. Reggel többezres élőlánccal indult a demonstráció, amelyhez a tanárokkal szolidaritást vállalók, köztük szülők és nagyon sok diák is részt vett: a sor több kilométer hosszan tartott. Az ezer lakosú falvaktól a fővárosig tiltakoztak az emberek a közoktatás problémái miatt, délután pedig a teljes Margit hidat, majd a Kossuth teret is elfoglalták az emberek.