„Klubrádió
A lényeg

Törley: A hatalom azt akarja, hogy meghunyászkodjunk

5/10/2022 22:33

| Szerző: Klubrádió

A Margit híd elfoglalásával kezdődött a szerda délutáni-esti demonstráció a tanárokért, majd tudósítások szerint több tízezren gyűltek össze a Kossuth téren. Törley Katalin, az egyik, polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanár azt mondta: a véleménynyilvánítás szabadságával éltek, és ezt súlyosan, durván torolta meg a hatalom. Amelynek üzenete szerinte, hogy meg kell hunyászkodni, de Brechtet idézve ennek ellenkezőjére buzdította a tömeget.

A szerda délután ötkor kezdődő oktatásügyi demonstráció résztvevői nem sokkal később lezárták a Margit hidat. A sok ezer tüntető hét óra körül a Kossuth térre vonult, meg is töltötték azt. Tudósítások szerint több tízezren vettek részt a demonstráción.

A tanárokért tartott tüntetésről szóló első két cikkünket ITT és ITT találják.

Nagy Ervin is beszélt a színpadon, aki sok egyéb szerepe mellett A tanár című tévésorozat főszereplőjeként lett ismert. A színész azt mondta, ő csak egy tanár a tévéből, és azt a tavaszi ígéretét ismétli meg, hogy százszor, ezerszer, milliószor kiállnak a tanárokért, akiket szent állatoknak nevez. Aztán egy fiktív dialógust olvas fel, amit egy Viktorka nevű kisfiú folytat a tanárnőjével. "Viktorka" kedvenc verse a Föltámadott a tenger. Ekkor fordul a párbeszéd: Kati néni, a képzeletbeli pedagógus elpanaszolja, hogy nem tud megélni a fizetéséből, ezért a politikailag üldözött férjével elhagyják az országot. Ezután Nagy Ervin az 1992-es politikusgenerációt szólította fel, hogy kaparják elő magukból az embert, és térjenek vissza akkori, kockás flanelinges önmagukhoz.

Ezután Törley Katalin a színpadra szólította a mostani tanárdemonstrációk szimbolikus alakját, Palya Tamást, akivel kollégák a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban: mindkettejüket azért bocsátotta el a tankerület, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. "Itt állok, másképp nem tehetek" – Palya Tamás ezzel a Luther-idézettel adott választ azokra a kérdésekre, miért vállalta ezt. Nagy tapsot kapott.

 
kép: Klubrádió
 

A Klubrádió utolsó élő videóját ITT találják a tüntetésről.

Törley Katalin úgy fogalmazott: „szintet lépett a hatalom, a véleménynyilvánítás szabadságával éltünk, és ezt súlyosan, durván torolták meg. Mégpedig olyan módon, hogy a valódi kárvallottak nem is mi vagyunk, hanem a diákjaink. Az üzenet valódi címzettjei szintén nem mi vagyunk, hanem a kollégáink országszerte. Egyszerű az üzenet: hallgassatok, hunyászkodjatok meg, hisz látjátok, mit kockáztattok, az egzisztenciátokat, a diákjaitok jövőjét.” Bertolt Brechtet idézve buzdított a küzdésre, majd hozzátette: ez az ügy több millió ember ügyévé vált, és segítséget kért, közös kiállásra szólított fel, mert "a sokaságnak ereje van". Törley szerint ma a tanárok most a partizánok a hatalommal szemben, ezután el is énekli a tömeg a Bella ciaót.

A Kiscsillag is színpadra lépett. Lovasi András azt mondta, hogy ha nem lettek volna jó pedagógusai, nem lenne most ilyen szép kockás inges bácsi. Tíz óra előtt nem sokkal elkezdett ürülni a tér, bár még akkor is nagyon sokan voltak, inkább a széleiről szivárgott el a tömeg.

A Kiscsillag ráadásszáma után Lovasi András köszönetet mondott mindenkinek, aki eljött tüntetni a tanárokért és a diákokért. A Kiscsillag levonult a színpadról, Molnár Áron búcsúzóul azt mondja: legyen a tömeg szívében düh és remény. Az emberek ezután felemelik világító telefonjaikat, majd bejelentik, hogy vége a rendezvénynek.

A tanárok mellett tüntettek Szegeden és Veszprémben is szerdán.