„Klubrádió
Reggeli gyors

Tiltakozó diák: Ha kicsit is egyetértesz, be kell állni mögé

6/10/2022 11:09

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Szerdán élőlánccal, majd a tanárok jelentős részének sztrájkjával kezdődött a tanítási nap, délután diákok foglalták el a Margit hidat, este pedig a Kossuth téren több tízezren tiltakoztak az oktatás lezüllesztése ellen. Szülők, tanárok és diákok együtt tiltakoztak, utóbbiak közül az Alternatív Diákközpontú Mozgalom szervezeti szóvivője a Reggeli gyorsban beszélt arról, hogy a szolidaritás nem svédasztal, ezért mindenkinek be kell állnia az ügyek mögé, ha egy kicsit is egyetért azzal.

2022. október 06. Reggeli gyors - részlet 2022.10.06. Bozai Ákos
05:33
00:00
A netadós tüntetés óta nem volt akkora méretű tiltakozó megmozdulás Budapesten, mint szerdán, amikor tanárok, diákok, szülők, az oktatásért aggódók tízezrei lepték el a belvárost, de vidéken is voltak megmozdulások. A diákok reggeli élőlánca pedig befonta Budapestet. Bozai Ákos, Alternatív Diákközpontú Mozgalom szervezeti szóvivője a Reggeli gyorsban beszélt arról, hogy nagyon sajnálják, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni a tanárszakszervezetekkel. A tanárok emiatt október 14-re egy újabb sztrájkot is szerveznek, árulta el.

Szerinte a kormány folyamatos nyomás alatt áll, hiszen bár az emberek mentális helyzete és a jogszabályok sem engedik, hogy mindenki folyamatosan polgári engedetlenkedjen, de nagyon sok iskolában, sok tanár rendszeresen sztrájkol. Kérdés szerinte az, hogy ez a nyomás a kormányon mekkora, és hogy elegendő-e a változáshoz.

A saját szervezetükről azt mondta, hogy a Független Diákparlament utódjaként 2014 működnek, és már a Diákok a Tanárokért szeptember 2-iki, illetve a szerdai megmozdulásokon is segítettek a szervezőknek, mert "maximálisan egyetértenek az üggyel". Arról is beszélt, hogy október 23-ára, a Széchenyi térre saját tüntetést szerveznek az oktatás helyzetének megoldásáért.

"Nagyon fontos az egymásért való kiállás. A szolidaritás nem svédasztal" - mondta a diákvezető, aki szerint éppen ezért, ha valaki akár csak egy kicsit is egyetért a tiltakozókkal, legyen szó akár az egészségügyi dolgozók megbecsültségének hiányáról, vagy a vonatvezetők sorsáról, a tanárok béréről: "minden ügy mögé be kell állni, a legjobb, ha egyszerre állnak be".