„Klubrádió
A lényeg

A Szent László Gimnáziumnál szülők védtek élőlánccal egy tanárt a tankerülettől

7/10/2022 11:11

| Szerző: Klubrádió

A kőbányai Szent László Gimnázium előtt több szülő gyűlt össze péntek reggel, mert úgy tudták, a tankerület személyesen visz ki levelet egy polgári engedetlenségben részt vevő tanárnak. Az összegyűlt szülők attól tartottak, hogy elbocsátják az illetőt, tervük az volt, hogy ezt élőlánccal akadályozzák meg. A tankerület képviselője egyelőre mégse ment ki az iskolához.

Csütörtökön terjedt el a hír, hogy a kőbányai Szent László Gimnázium egyik tanárát – egy érettségiztető osztályfőnököt – pénteken várhatóan felkeresnek a Kelet-Pesti Tankerülettől, hogy átadják neki azonnali hatályú felmondását. A diákok, szülők és támogatók élőlánc szervezésébe kezdtek, ezzel vállaltak vele szolidaritást, illetve fejezték ki felháborodásukat.

A hvg.hu beszámolója szerint péntek reggel nyolc óra körül állt össze a lánc a főbejárat előtt, a szülők korábban egyeztették, ki és mikor tudna őrt állni. Összesen mintegy nyolcvanan jelezték, hogy legalább egy órára az iskola elé vonulnak. Ugyan több bejárata van az épületnek és a tiltakozók szerettek volna az összesnél felsorakozni, a lánc elsőként a főbejáratot állta el.

Fél 10-kor két tanár érkezett az iskolához, akik azt mondták, a tankerület telefonon értesítette az iskolát, hogy még nincs határozat, ezért aznap biztosan nem kézbesítenek felmondólevelet. Ezenkívül nyilatkozni nem akartak, bementek megtartani az óráikat, az összegyűlt szülők pedig hazaindultak.

Több diák is elmondta, semmiképp nem engedik oda a tankerület elnökét a tanárhoz, sorfalat állnak köztük. Már reggel úgy gondolták, ha mégse viszi ma be a felmondólevelet, az a tiltakozásuk eredménye lesz, mert sikerült megijeszteniük a tankerületiseket. A diákönkormányzat jövő péntekre – október 14-ére – tüntetést szervez, a jelenlegi tervek szerint a Belügyminisztérium épületéhez vonulnak majd.

A hvg.hu úgy tudja, az érintett pedagógus szerdán a kölcseys tanárok kirúgása elleni tiltakozásként polgári engedetlenségben vett részt, korábban pedig két hasonló munkabeszüntetése volt. 

„Eláruljátok a tanárainkat? Mindig van választás” feliratú molinót helyeztek el a szülők az iskola főbejáratánál.

A pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnáziumból 24 tanárt fenyegetett meg a tankerületi központ, ők több mint száz diák és szimpatizáns kíséretében a hivatalhoz vonultak. Civil ruhás rendőrök várták őket a tankerületnél, figyelmeztetést kaptak.

(Kiemelt képünkön a Szent László Gimnázium, forrás: Facebook)