„Klubrádió
A lényeg

Újra tárgyal a pedagógus-szakszervezetekkel a kormány

7/11/2022 13:05

| Szerző: Klubrádió

A Belügyminisztérium hajlandó felülvizsgálni, szükséges-e annyi minősítés az életpályamodellben, mint amennyire jelenleg kötelezik a tanárokat.

A két pedagógus-szakszervezet (PSZ, PDSZ) sztrájkköveteléseiről hétfőn tárgyal Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Hajlandó felülvizsgálni a Belügyminisztérium, hogy a tényleg szükség van-e annyi minősítésre a pedagógus-életpályamodellben, mint amennyire jelenleg kötelezik az iskolákban dolgozókat – írja az Eduline.

Előzőleg a kormányközeli Magyar Hírlap írt arról, hogy a tárca kérdőíves kutatása alapján akár el is törölhetik azok egy részét. Jelenleg a pedagógus II. fokozat elérése kötelező, előbb-utóbb mindenkinek részt kell vennie a minősítő eljáráson – ennek részeként egy portfóliót kell összeállítani, amelyben a pedagógusok bemutatják szakmai pályafutásukat, dokumentumok sorát (óraterv, esettanulmány) gyűjtik össze. A portfóliót egy bizottság értékeli, majd órákat is meglátogatnak. A portfólió elkészítése sokat egyszerűsödött, de összeállítása még így is két hónapos aktív munkát igényel – írja az oktatási szakportál. A Magyar Hírlap Maruzsa Zoltán államtitkár és Kisfaludy László helyettes államtitkár Új Köznevelésben megjelent írásából szűrte le, hogy a Belügyminisztérium ezzel csökkentené a munkaterhek egy részét.