„Köszönjük
Esti gyors

Ön tüntetne együtt egy fideszes tanárral? – Selmeci János jegyzete

14/10/2022 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

"Ameddig az iskolák működése nem kerül veszélybe, a tiltakozó akciókba pedig csak azokat sikerül bevonni, akik egyébként is ott vannak minden kormányellenes demonstráción, addig Orbán Viktort annyira fogja érdekelni a dolog..."

2022. október 14. Esti gyors-részlet (2022.10.14. Selmeci János jegyzete)
01:59
00:00

Az oktatás helyzetét rendezni kell. A pedagógusok alacsony bére már nem csak oktatáspolitikai, hanem szociális kérdés is; ekkora fizetésből egyszerűen tényleg nem lehet megélni. Ebben egyébként az ország fideszes és nem fideszes fele valószínűleg nagyjából egyet is ért, ahogy azon is nehéz lenne vitatkozni, hogy az oktatásban a jövőnket veszélyeztetően kevés pénz van. Ezt a Fidesz elrontotta, elszámolta, a brutális infláció pedig megmutatta a valóságot, tizenkét év kormányzás után mondják most azt, hogy 2025-ben már minden sokkal jobb lesz, menjenek a..., na oda.

Ezt a problémát a következő négy évben vagy Orbán Viktor fogja megoldani, vagy senki. Ön tüntetne együtt a változásért egy fideszes tanárral?

Ameddig az iskolák működése nem kerül veszélybe, a tiltakozó akciókba pedig csak azokat sikerül bevonni, akik egyébként is ott vannak minden kormányellenes demonstráción, addig Orbán Viktort annyira fogja érdekelni a dolog, mint ma reggel, amikor az állami rádiónak adott úgynevezett interjújában egy szót sem beszélt pedagógusokról, sem az „országos sztrájkról”. Ő is tudja, hogy nem országos.

Pedig a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is lehet, lehetne eredményeket elérni. Nem, nem lesz szabad és liberális oktatási rendszer, aligha lesznek szükséges, de választói és tanári érdekeket jelentősen sértő reformok, ehhez egy másik kormányra lenne szükség váltani, és nem, nem fognak kormányt váltani a parlament előtt tüntetők.

A jelenlegieknél erősebb és szervezettebb és vonzóbb pedagógus szakszervezetek és mozgalmak sem váltanának kormányt, de magasabb bért, vonzóbb szakmai feltételeket, a gyerekeknek jobb iskolát kiharcolhatnának. Talán még egy hatékony (és nem biztos, hogy jogszerű) sztrájkot is össze tudnának hozni. Együtt a fideszes és nem fideszes tanárokkal, szülőkkel.

Remélem sikerül. Nagyon kellene. Különben ezután az eső után sem lesz szivárvány.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022 október 14-ei adásában hangzott el.