„Klubrádió
Útszélen

Csalog Zsolt köpönyege – Józsa Márta jegyzete

23/10/2022 07:16

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"Mert akkoriban úgy éreztük, hogy meg lehet szólítani azokat, akik a rendszerváltás előtti évtizedek vesztesei voltak. Az ’56-os forradalmárokat. A névleg a hatalmon levő, kizsigerelt munkásokat. A mindig is perifériára szorított és gondosan ott is tartott romákat. Az emigránsokat. A parasztokat. A belső emigrációba kényszerült, vagy azt választó értelmiségieket."

2022. október 20. Útszélen-részlet (2022.10.20. Józsa Márta jegyzete)
01:40
00:00
Volt egy nagyon megnyerő, vékony srác, aki mindenütt ott volt a kilencvenes évek elején. Magam a pécsi Gandhi gimnázium udvarán töltöttem vele és sokadmagammal jó pár szerdától hétfőig tartó éjszakát arról beszélgetvén, hogy mit lehet itt tenni.

Csalog Zsolt: Tavaszra minden rendben lesz
 
Csalog Zsolt: Tavaszra minden rendben lesz
 

Mert akkoriban úgy éreztük, hogy meg lehet szólítani azokat, akik a rendszerváltás előtti évtizedek vesztesei voltak. Az ’56-os forradalmárokat. A névleg a hatalmon levő, kizsigerelt munkásokat. A mindig is perifériára szorított és gondosan ott is tartott romákat. Az emigránsokat. A parasztokat. A belső emigrációba kényszerült, vagy azt választó értelmiségieket.

Ezeknek a beszélgetéseknek a legnagyobb hatású és leggyakoribb vendége Horváth Aladár akkori szabad demokrata képviselő tanácsadója, egyben a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb figurája, Csalog Zsolt volt. Az a vékony srác, nyakában egy bőrszíjjal és abban egy öngyújtóval. Régésznek, majd társadalomtudósnak tanult eredetileg, aztán nagyon sok minden történt vele, de mindenekelőtt az, hogy a hetvenes évek elején Kemény István szociológus becsöngetett hozzá, és megkérte arra, hogy hagyjon ott csapot-papot, nehezen összehozott kis egzisztenciáját, és menjen el vele szegényeket, cigányokat kutatni. Hát így történt. Mármint az, hogy átütő és megkerülhetetlen irodalmi életmű is kikeveredett ebből a Kádár-rendszer által tiltott társadalomkutatási hőstörténetből.

Végül egy Csalog-könyvcím – mellesleg az első kötetéről van szó - lehetséges áthallásaival szeretném bízatni a reményre váró hallgatóságot: Tavaszra minden rendben lesz.

Józsa Márta jegyzete a 2022. október 20-i Útszélenben hangzott el.