„Klubrádió
Útszélen

Vizsga

8/10/2022 13:05

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

Janis Joplin halálának évfordulója alkalmából javaslom, legyen a szabadság a következő nemzeti konzultáció témája. És egyúttal a legújabb állampolgári vizsga kicsiknek és nagyoknak.

2022. október 06. Útszélen (2022. október 06., csütörtök 15:00)
40:38
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Tegnap reggel beugrottam a turkálóba és vettem két kockás inget, gondoltam, jól jön az mostanában, és igazam volt. Több városból is szóltak, hogy a rendszerváltás óta nem volt ekkora tüntetés, mint most a diákoké, pedagógusoké, szülőké. Ahogy a budapesti is az év eddigi legnagyobbja volt. Teljességgel érthetetlen, amúgy, hogy miért tartotta oly fontosnak a rendőr- és tanárminiszter, vagy a még inkább fölötte álló magasztos szerv, hogy nekiálljon egy sztársuli tanárait kirugdosni. Hacsak nem tesztelni akarták a közönséget, hadd lám, kapható-e még kockás ing elég, s lesz-e, aki megmozduljon egy kicsit. Lett. Megyek aztán hazafelé, kint van a kapualjban, hogy vigyázzunk a szeméttel, lehetőleg zárt zacskókban helyezzük el a kukák mellé, mert nem viszik el, tudják, sztrájkolnak a szemetesek. Egyébként 1968-ban az úgy volt, hogy a párizsi városvezetés meg tudott birkózni a hétköznapi élet gondjaival, kivéve az épületek emeletéig felmagasló szeméthegyek elszállításával és a halottak elföldelésével. Mert ott és akkor a sírásók is sztrájkoltak. Giscard d'Estaing akkori elnök már nem tudta elviselni a palotájáig érő szemetet. Hogy a Karmelitában mekkora lesz a bűz, azt nem tudjuk egyelőre megjósolni. De Párizsba visszatérve aztán az történt, hogy 1968. március 22-én a párizsi egyetemen a diákok elégedetlenségüknek adtak hangot az egyetemi oktatás körülményei (túlzsúfolt egyetemek, felszereltség hiánya, oktatás minősége, elhelyezkedési gondok stb.) miatt, s elfoglalták az egyetem tanácstermét. Majd egy hónapig teljes káosz és általános sztrájk uralkodott el a városban. A diákok célkitűzései nem valósultak meg ugyan maradéktalanul, de a világ szabadságfoka megváltozott azóta. És az sem véletlen, hogy '68 emléke szitokszó az efféle autokraták és tanárpiszkálók szemében.

A napokban volt Janis Joplin halálának évfordulója. Ő is nagyon szerette a szabadságot. Javaslom, legyen ez a következő nemzeti konzultáció témája. És egyúttal a legújabb állampolgári vizsga kicsiknek és nagyoknak.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Útszélen
2022.10.06., csütörtök 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Józsa Márta