„Klubrádió
Esti gyors

Braindead, vagy amit akartok - Szénási Sándor jegyzete

19/10/2022 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"A rezsim álomtechnikusai pedig jól tudják, hogy ebben a világban minél primitívebb egy hazugság, annál mélyebben hat..."

2022. október 19. Esti gyors-részlet (2022.10.19. Szénási Sándor jegyzete)
03:38
00:00

A barátom azt mondja, vegyem már észre, hogy a rendszer képtelen sebességgel sodorja magát az irracionalitás világába, bár az is lehet, hogy az eszementség dáridóját vagy az agyhalál végső stációját említette, nem tudom már, inkább megpróbálom összerakni a példáit, amikből talán kikövetkeztethető, miért is gondolhat ilyesmit.

Fricz Tamásra, a legállamibb civilre hivatkozik, aki azt nyilatkozza, a magyar fegyverkezésre azért is van szükség, mert nem kizárt: a környező országoknak rossz gondolataik támadhatnak velünk kapcsolatban, majd a segítőkész riporteri kérdésre, hogy tudniillik nem Ukrajnára gondol-e véletlenül, megerősíti, bár a gondolat még irreálisnak tűnik, de Ukrajna mostanában furcsa és fenyegető nyilatkozatokat tesz velünk kapcsolatban. Vagyis, mondja a barátom, a háborús bűnöket elkövető Oroszország helyébe most már nyíltan az áldozatot állítják be agresszornak. Ez ugyebár eszement.

Vagy vegyük azt, hogy a kormányfő utasítást ad az áremelkedések jövő évi megfelezésére, amitől egy német (olasz, svéd stb) bankár szája persze tátva marad, ám mi, edzett periférialakók csak azt kérdezzük, ha már ez parancsra megy, persze csak illiberáliséknál, ahol a vezér a koronavírust is félkézzel teperi le, miért nem rögvest, vagy legalább karácsonyra teszik a fa alá a nyakaszegett inflációt. Ami persze, racionális kérdés lévén, nem lehet tárgya értekezésünknek.

Ereszkedjünk tovább. Azt olvasom, mondja művelt barátom, hogy miután az öt tanárt elbocsátó Belső – Pesti Tankerületi Központ igazgatóját, Marosi Beatrix-ot a diplomája plagizálásával vádolták meg, volt egyetem először vizsgálatot ígért, majd ezt lemondta azzal, hogy Marosi engedélye nélkül erre nincs lehetőség, elévülés, személyi jogok stb. Érdekes, izeg-mozog a barátom, Schmitt Pál államfő plagizálását az ő volt egyeteme sok év múltán is megállapíthatta, és a dolog tisztázását szakmai becsületnek tartotta. Ma már ez nem létezik, pedig minden ésszerű indok és érdek azt követelné, hogy létezzen. Már ahol nem a politikai mérgezettség kómája az úr, persze.

A rezsim egyébként azt mondja, a tanári fizetésemelést a baloldal akadályozza, illetve Brüsszel, holott, tajtékzik a barátom, az ellenzék tizenkét éve nincs hatalmon, a magyar tanárok bére meg miért függne Brüsszeltől, ha a rendőröké nem függ. Ez csak a beteg elmék hihetik el.

Csakhát, mélázik el végül, a társadalom jelentős részét már átnyomták a túlpartra, ahol az antianyag tanyázik, és ahol már álom és hit az, ami az innenső parton még józanság és gondolat volt, ám most csak törzsi varázslat és bálványimádás van.

A rezsim álomtechnikusai pedig jól tudják, hogy ebben a világban minél primitívebb egy hazugság, annál mélyebben hat, és lám, valóban, az álom láthatóan terjed, és mélyül, amiből, ha ébreszteni próbálják a hívőket, csak gyűlölködő ellenállás születhet, és pusztulás. Tudnillik a helyzet az, hogy valóság és álom, anyag és antianyag érintkezéséből csak egy nagy bumm lesz, mindkettő megsemmisülése, és a semmibe távozó energia.

A világban nem az antianyag, hanem az anyag van többségben, te pedig egy túlfeszült lényeglátó vagy, mondom a barátomnak, aki erre kicsit megnyugszik és kicsit büszke is lesz.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. október 19-ei adásában hangzott el.