„Klubrádió
Esti gyors

Ahogy a csillag az égen - Szénási Sándor jegyzete

26/10/2022 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Sajnos, ez a helyzet, mondja Szergej Pavlov titkár, Ukrajnában sátánista szekták százai működnek, homályba és tagadásba borítva a Földet, és az árny egyre halad Oroszország Anyácska felé."

2022. október 26. Esti gyors-részlet (2022.10.26. Szénási Sándor jegyzete)
03:45
00:00

Ismerős tantárgyat vezetnek be az orosz egyetemeken. Ismerős, mint a dialektikus materializmus? Nem, de közel járnak. Tudományos kommunizmus? Majdnem, de igazából ennél jobb jön, az „orosz ideológia” tudnillik, ami két szempontból is összefügg az előbbi találgatásokkal, részint az ideologikus szemlélet révén, részint pedig mert ezek a tárgyak egymás sarkát taposták az elmúlt százvalahány évben.

Az „orosz ideológia” persze régibb, mint a marxistának nevezett lenini-sztálini kotyvalék, és igazán ideje is volt már, hogy a lakosság ne csak passzívan fogyassza, de le is vizsgázzon belőle. Ezt maga Alekszander Dugin főideológos nyilatkozta több évvel ezelőtt azzal, hogy miután a kommunizmust követően a liberalizmus is megbuktatta magát Oroszországban, nem maradt más eszme, mint a fasizmus, az pedig az orosz igazság jegyében nagyon nemzeti és nagyon keménykezű lesz. Milyen is lehetne más, tárta szét a kezét Dugin, az egybefüggő eurázsiai térséget csak vaskéz igazgathatja, ám a vaskézhez vaslogika is társul: az orosz küldetéstudat, ami azután, hogy letörte a nyugati bilincseket a világ testéről, a Nyugatot, immár a saját bilincseibe verve, legott a helyes útra is vezeti, némi átnevelést követően persze.

Az orosz ideológia tehát a Nyugat alkonya és Oroszország hajnalpírja együtt, és ezzel a képpel nagyon régóta fekszenek és kelnek az orosz elitek.

Ha nincs az Ukrajna elleni háború, ez a pirkadás nem lenne ennyire nyilvánvaló, de hát ma már mindenki azt mondja,  a támadás előre tudható volt, Karaganov orosz politológus úgy is fogalmaz, hogy Ukrajna megszállása orosz sorsbeteljesítésnek minősül. Nyilván pont ez is lesz a régi-új tantárgy újkori sarokpontja, az tehát, hogy az ukránok elleni háború miféle ideológiai, sőt transzcendens igazságokkal támasztja alá az orosz világuralmat.

Ez utóbbiról egyébként mintha elfelejtették volna megkérdezni a kínaiakat, de ezt a nüanszot most hagyjuk.

Sokan dolgoznak a tanterven. A Biztonsági Tanács titkára, Szergej Pavlov, Szergej Kirijenko, az elnöki adminisztráció vezetője, Polosin, a Roszatom egyik igazgatója, Kovalcsuk a Kurcsatov nukleáris kutatóközpont igazgatója, a nukleáris érvelés tehát elég erős lesz az orosz ideológia nevű tantárgyban. A dolguk nem könnyű, ugyanakkor a tendencia világos: amikor a háború indult, még különleges katonai művelet volt, úgymond a náci kijevi kormány megdöntésére. Aztán a Donbasz, mint orosz terület begyűjtése került szóba, ami átlényegült a Nyugat elleni háborúba, ám most már, bár a nyugatellenes attitűd megmaradt, már egyenesen a Sátán alól akarják felszabadítani az ukránokat, már akiket élve szándékoznak hagyni belőlük.

Sajnos, ez a helyzet, mondja Szergej Pavlov titkár, Ukrajnában sátánista szekták százai működnek, homályba és tagadásba borítva a Földet, és az árny egyre halad Oroszország Anyácska felé. Isten parancsa ez esetben pedig világos. Ölj.

Mit is fűzhetnénk még ehhez? Az orosz ideológia tantárgy, ukrán életek tízezrei, és a porrá lőtt városok árán a transzcendencia olyan fokára jutott el, amit eddig fájón hiányolt, de az orosz igazság ezzel végre kerek lett, ott csillog és ragyog a herszoni, mariupoli és kijevi égen, temetők keresztjei fölött.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. október 26-ai adásában hangzott el.