„Klubrádió
A lényeg

Nádas Péter: Orbán ígéreteket kaphatott Putyintól

25/10/2022 17:56

| Szerző: Klubrádió

A mostani Fidesz klánok és családok rendszerére épül – véli Nádas Péter író. Hozzátette, "ez egyfajta kelet-európai maffia".

Interjút adott a Neue Zürcher Zeitungnak Nádas Péter. A 80 éves írót ebben elsősorban közéleti témákról kérdezték, így például az orosz-ukrán háborúról és Orbán Viktorról is.

A 24.hu összefoglalójából kiderül, hogy Nádas úgy véli, a magyar történelem regresszív szakaszba jutott, és újra visszaértünk egy autoriter rezsimhez, melyet azonban demokratikusan választottak meg.

Az író úgy véli, hogy a magyar hatalmi rendszer a rokonok és klánok kapcsolódásáról szól. Hozzátette, szándékosan nem említene baráti köröket.

"Ez egyfajta kelet-európai maffia" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbánt ez köti-e Vlagyimir Putyinhoz, Nádas azt mondta, van egy másik ok is: "A magyar katonai vezetés az orosz invázió második napján csapatokat állomásoztatott az ukrán határon. Miért volt itt Magyarország készenlétben? Hogy Ukrajna ellen harcoljon? Valószínűleg a magyar miniszterelnök ígéretet kapott Putyintól. Amikor Ukrajnában kitört a háború, Orbán Viktor arra számított, hogy úgy alakulnak a dolgok, mint 1953-ban Berlinben, 1956-ban Budapesten és 1968-ban Prágában. Hogy minden egy álcázott műveletben fog elintéződni. Ukrajnában valójában nem előkészített háborús akció indult, hanem titkosszolgálati akció. Akárcsak a Krím annektálásakor."