„Klubrádió
A lényeg

Putyin hadiállapotot rendelt el a megszállt ukrajnai területeken

19/10/2022 16:21

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin szerdán hadiállapotot rendelt el Ukrajna Doneck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyéiben – ezeket a területeket az Orosz Föderáció részeinek tekinti a háborút megindító orosz elnök. 

Ezzel egy időben Putyin utasította a miniszterelnököt, Mihail Misusztyint, hogy a kormány állítson fel speciális irányító testületet, amely az orosz „különleges katonai művelet” sikere érdekében jár el a megszállt területeken – írja a 444.

Putyin arról beszélt, hogy az oroszok által kinevezett régiós vezetők további hatásköröket kapnak, amelyek lehetőséget biztosítanak számukra a felmerülő biztonsági kockázatok megoldására. A beszédből nem derült ki, hogy a rendelet értelmében sorozni is fognak-e az Ukrajnához tartozó területeken.

Mindez azután történt, hogy az orosz hatóságok Herszon civil lakosságának „evakuálásáról” beszélnek szerda reggel óta. Vlagyimir Szaldo, a megye kinevezett orosz vezetője szerint 50-60 ezer ember evakuálását kezdték meg egy várható ukrán offenzíva elől. A BBC cikke ezzel kapcsolatban megjegyzi, háborús bűnnek minősül, ha megszálló csapatok a megszállt területről deportálják a civil lakosságot.

A négy ukrajnai régió, vagyis a szakadár Luhanszki és Donyecki "Népköztársaság", valamint a megszállt Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvényeket Vlagyimir Putyin október 5-én írta alá. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést, és a négy terület orosz annexióját Észak-Koreán kívül gyakorlatilag senki nem ismeri el.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov)