„Köszönjük,
A lényeg

Putyin aláírta a négy ukrajnai terület Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket

5/10/2022 13:35

| Szerző: Klubrádió

Aláírta a négy ukrajnai régió, vagyis a szakadár Luhanszki és Donyecki "Népköztársaság", valamint a megszállt Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvényeket Vlagyimir Putyin orosz elnök, írja az MTI. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

A törvényeket, valamint a régiók annektálásáról szóló szerződéseket az orosz parlament alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.

A csatlakozási „népszavazásokat”, valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legitimnek. A nemzetközi hatalmak előre jelezték, hogy nem ismerik el az Ukrajnához tartozó területek „népszavazásokat” követő elcsatolását, az ENSZ szerint ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal. Még a magyar kormány sem támogatta a négy ukrán terület elcsatolását.

Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

Az orosz törvények az érintett régiókban az Oroszországhoz csatlakozásuk napjától, vagyis a „csatlakozási” szerződések szeptember 30-i aláírásától léptek hatályba.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ felmérést készített: kedden kiadott adataik szerint a válaszadók háromnegyede pozitívan viszonyult a négy ukrajnai régió Oroszországhoz csatolásához, minden második válaszadó ezt teljes bizonyossággal állította. A megkérdezettek 12 százaléka semleges, 11 százaléka pedig negatív hozzáállást tanúsított.