„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: Magyarország nem ismeri el az ukrajnai területek orosz annexióját

29/09/2022 15:15

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón elmondta: Magyarország nem ismeri el az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken tartott népszavazások eredményét, sem a megszállt területek annexióját.

Kedd este bejelentették a választóbiztosok az ukrajnai "népszavazás" eredményét: a négy keleti ukrán megye lakói Oroszországhoz szeretnének tartozni, írja az AFP francia hírügynökség. Az orosz hatóságok szerint Zaporizzsjában a lakosok 93,11 százaléka "döntött" az orosz csatlakozás mellett, Herszonban a "választók" 87,05 százaléka, Luhanszkban a "szavazók" 98,42 százaléka, Doneckban pedig 99,23 százalékuk.

A procedúrák természetesen semmilyen tekintetben nem feleltek meg a népszavazásokkal kapcsolatos legelemibb követelményeknek sem. Nem volt például lehetőség arra, hogy az Ukrajnától elszakadást ellenzők is kampányt folytassanak, sőt, kampányidőszak sem volt. A szabályok végig ködösek voltak, az infrastruktúra hiányos, a szavazók egy részét orosz katonák és milicisták hajtották az urnákhoz.

A kérdés a kormányinfón is szóba került: a közös uniós álláspontot támogatva Magyarország nem ismeri ez az ukrajnai területek annexióját – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a helyzet nemzetközi jognak egyedül megfelelő megoldása az lenne, ha az oroszok kivonulnának Ukrajnából. Abban nem volt biztos, hogy ez lenne a leggyorsabb is. A Miniszterelnökség vezetője viszont azt nem tudta megmondani, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter miről beszélgetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel legutóbbi találkozójukon. Megismételte a kormány sokszor hangoztatott álláspontját arról, hogy elsősorban a párbeszéd az ukrajnai béke záloga.

A miniszter megerősítette, kérdésre válaszolva, hogy "a közös uniós álláspontot osztjuk", azaz Magyarország nem fogadja el az Ukrajna orosz megszállás alatt álló területein rendezett népszavazások eredményét.

A kormányinfóról szóló teljes cikkünket ITT olvashatják.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)