„Klubrádió
A lényeg

90 százalék fölötti arányban "döntöttek" az orosz csatlakozás mellett az elfoglalt ukrán megyékben

28/09/2022 07:14

| Szerző: Klubrádió

Kedd este bejelentették a választóbiztosok az ukrajnai "népszavazás" eredményét: a négy keleti ukrán megye lakói Oroszországhoz szeretnének tartozni, írja az AFP francia hírügynökség.

Az orosz hatóságok szerint Zaporizzsjában a lakosok 93,11 százaléka "döntött" az orosz csatlakozás mellett, Herszonban a "választók" 87,05 százaléka, Luhanszkban a "szavazók" 98,42 százaléka, Doneckban pedig 99,23 százalékuk.

Zelenszkij ukrán elnök komédiának nevezte Oroszország győzelmét a gépfegyverekkel kikényszerített "népszavazáson", és elítélte a népszavazásnak álcázott földfoglalási kísérletet, és kijelentette, hogy a szavazatok semmilyen hatással nem lesznek katonai céljaira.

Vlagyimir Putyin a szavazás utolsó napján a megszállt megyékben azt mondta: Oroszország "meg akarja menteni" négy megszállt ukrán megye lakosságát. Ezeket kamu népszavazásnak is túlzás volna nevezni, mivel a szavazatokat gépfegyveres katonák gyűjtik be az otthonaikban felkeresett ukrán állampolgároktól, akiknek a megszállók szeme láttára kellett nyilatkozniuk, hogy akarnak-e Oroszországhoz csatlakozni.

Ukrajnai háború – NépszavazásLuhanszk, 2022. szeptember 27. Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajna területén önhatalmúlag kikiáltott, oroszbarát "Luhanszki Népköztársaság" vezetője voksol egy luhanszki szavazóhelyiségben 2022. szeptember 27-én, az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazáson. A referendumot szeptember 23. és 27. között rendezik a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint az orosz fennhatóság alá került Herszon és Zaporizzsja ukrán megyék hovatartozásáról. MTI/AP
 

"Már most is világos, hogy az emberek túlnyomó többsége támogatta az Ukrajnától való elszakadást és az Oroszországhoz való csatlakozást” - mondta a közösségi médiában Vlagyimir Saldo, az orosz kézen lévő Herszon régió Moszkva által kinevezett vezetője.

Zelenszkij ukrán elnök azt ígérte, hogy továbbra is meg fogják védeni az ukrán lakosokat a megszállt területeken, és kijelentette, hogy nincs semmi beszélnivalója a jelenlegi orosz elnökkel.

(via 444)