„Klubrádió
A lényeg

Az elfoglalt ukrán területeken tartott "népszavazásokon" eddig legalább 97 százalékos többségben az orosz csatlakozás

27/09/2022 18:38

| Szerző: KlubrádióA

Az orosz közmédiában megjelentek a négy megszállt ukrán megye annexiójáról (azaz Oroszországhoz csatolásáról) tartott "népszavazás” előzetes eredményei. Ezek szerint a beérkezett szavazatok ötödének megszámlálása után mind a négy területen 97-98 százalék az orosz csatlakozás támogatóinak aránya.

Az eredmények orosz beszámolók szerint így állnak:

  • Herszonban 97 százalék az Oroszországhoz való csatlakozás támogatóinak aránya,
  • Zaporizzsjában 98 százalék,
  • Donyeckben 98 százalék,
  • és Luhanszkban is 98 százalék.

A Telex tudósításában felhívja a figyelmet, hogy az érintett területeken – amelyek még csak nem is állnak teljes mértékben orosz fennhatóság alatt – pénteken kezdődött meg a népszavazásnak nevezett eljárás, amely természetesen semmilyen tekintetben nem felelt meg a népszavazásokkal kapcsolatos legelemibb követelményeknek sem. Nem volt például lehetőség arra, hogy az Ukrajnától elszakadást ellenzők is kampányt folytassanak, sőt, kampányidőszak sem volt. A szabályok végig ködösek voltak, az infrastruktúra hiányos, a szavazók egy részét orosz katonák és milicisták hajtották az urnákhoz.

Az alábbi videón egy donyecki szavazókör biztosait láthatjuk, amint feszes vigyázzban hallgatják az orosz himnuszt a napi munka megkezdése előtt.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő nemrég a Klubrádiónak azt mondta: ha a Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein kiírt "népszavazások" eredményeképp Oroszországhoz csatolják ezeket a régiókat, az feljogosítja majd Vlagyimir Putyint arra, hogy önkéntesek mellett sorkatonákat is küldjön ezekre a helyekre. Ez segíthet pótolni a megközelítőleg 100 ezres veszteséget, amit eddig az oroszok elszenvedtek, valamint tömegpusztító fegyverek bevetését is lehetővé teszi.