„Köszönjük,

Elemzők: Putyin a régi eszközökhöz nyúl

21/09/2022 18:04

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

A Klubrádió által megkérdezett szakértők szerint az orosz haderők eddigi 100 ezer fős veszteségét igyekszik pótolni Putyin a tartalékosok mozgósításával. Eközben sokan próbálják elhagyni Oroszországot. Putyin régi orosz kommunikációs stratégiát alkalmaz, amikor a Nyugatot nukleáris eszközökkel való zsarolással vádolja, hisz épp ő teszi ezt.

2022. szeptember 21. A lényeg - 22.09.21. Gyarmati István
01:00
00:00

Ha a Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein kiírt "népszavazások" eredményeképp Oroszországhoz csatolják ezeket a régiókat, az feljogosítja majd Vlagyimir Putyint arra, hogy önkéntesek mellett sorkatonákat is küldjön ezekre a helyekre. Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértő szerint ez segíthet pótolni a megközelítőleg 100 ezres veszteséget, amit eddig az oroszok elszenvedtek, valamint tömegpusztító fegyverek bevetését is lehetővé teszi. Putyin régi orosz kommunikációs stratégiát alkalmaz, amikor a Nyugatot nukleáris eszközökkel való zsarolással vádolja, hisz épp ő teszi ezt, hangsúlyozta a szakértő.

2022. szeptember 21. A lényeg - 22.09.21. Vigóczki Máté
01:00
00:00

"Az Oroszországban jelenleg zajló háborúellenes tüntetésekben résztvevők száma nem jelentős, aki mégis tiltakozik, akár 10 év börtönbüntetésre, vagy hatalmas pénzbírságra számíthat" – mondta a Klubrádiónak Vigóczki Máté, Oroszország-kutató. A szakértő azt is hozzátette, hogy több korábbi, idén történt demonstráció alkalmával is több mint tízezer embert állítottak elő az orosz rendvédelmi szervek, így hibás feltételezés azt gondolni, hogy Putyin hatalma csupán tüntetésekkel megdönthető.

2022. szeptember 21. Megbeszéljük / részlet, Bendarzsevszkij Anton (22.09.21.)
16:56
00:00

Ha meg van hirdetve a teljes mobilizáció, nem hagyhatják el Oroszországot a sorkatonai szolgálatra behívható, 18 és 27 év közötti férfiak. Bár az orosz elnök bejelentése friss, már most is több százezerre tehető azok száma, akik elhagynák hazájukat, de egyelőre kérdés, kiengedik-e őket a hatóságok – mondta a Megbeszéljük műsorában Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője. Mivel a katonakorú férfiak teljes létszámát a rendeletben titkosították, nem tudni pontosan hány plusz főt jelenthet az intézkedés az orosz haderőnek, tette hozzá a szakértő.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.