„Klubrádió
A lényeg

Putyin részleges mozgósítást rendelt el

21/09/2022 09:56

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nappal azután, hogy négy, orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezték az Oroszországhoz történő csatlakozásról, részleges mozgósítást rendelt el. A szerdától hatályos rendelet értelmében a hadkötelezettség alá a tartalékban lévő állampolgárokat vonják be, akik "az ukrajnai háború tapasztalatainak figyelembevételével" további kiképzésben részesülnek, és a "különleges hadműveletben" részt vevő szerződéses katonákkal azonos javadalmazásban részesülnek, írja az MTI.

Vlagyimir Putyin
 
Vlagyimir Putyin
 
Moszkva, 2022. szeptember 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszországba akkreditált nagykövetek megbízóleveleinek átadási ünnepségén a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 20-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov
Fotó: Pavel Bednyakov
 

 

A régiók vezetői utasítást kaptak, hogy a mozgósítás során biztosítsák a sorozást. Az egyes régiókra vonatkozó sorkötelezettség időzítését és mértékét a védelmi minisztérium határozza meg. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, és "ez nem blöff".

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Kamianka, 2022. szeptember 20. Az orosz háborúpárti szimbólumnak számító Z betű látható egy megsemmisített BM-21 Grad rakéta-sorozatvetőn az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévő Kamiankában 2022. szeptember 19-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Fotó: Jevhen Maloletka
 

 

Eközben az Állami Duma képviselői és szenátorai az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének módosítására tettek javaslatot, ami szigorítaná a katonai szolgálat megszegésének – például a dezertálásnak és a szolgálat alól való kibújásnak – a büntetését. A törvényjavaslat értelmében 15 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki a katonai szolgálat megtagadásáért. Az pedig öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha valaki a fegyvereket és katonai felszereléseket semmisít eg vagy gondatlan módon megrongál.