„Klubrádió
Reggeli gyors

Borzasztóan erős az ukrán kitartás, a háború nemzetépítési projektté vált

20/09/2022 13:37

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Nincsenek elegen az oroszok Ukrajnában, hogy két fronton is harcolni tudjanak. A légierejük sosem volt "használható", és Putyin a hadvezetéssel sem lehet elégedett, ugyanakkor nem váltogathat le mindenkit, mert az a vereség nyílt beismerése lenne. Azt is tudja, egy taktikai atombomba nem állítja meg az ukránok ellenállást, viszont mindenkit maga ellen fordíthat, ennyit pedig ma már nem ér meg Ukrajna Oroszországnak - mondta a Reggeli gyorsban Tálas Péter katonai szakértő.

2022. szeptember 20. Reggeli gyors - részlet 2022.09.20. Tálas Péter
09:53
00:00

Az ukrán hadsereg már a luhanszki régióban is felszabadított néhány falut, így olyan területeken is offenzíva zajlik, amiről eddig az oroszok azt hitték, hogy biztosan tartják azokat, mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója a Reggeli gyorsban.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Izjum, 2022. szeptember 17. Hullazsákot visznek az azonosítatlan áldozatok földi maradványait exhumáló csoport tagjai a kelet-ukrajnai Harkiv megyében levő Izjumnál 2022. szeptember 16-án, a tömegsír felfedezésének másnapján. Az ukrán hatóságok több mint 440 egyenként elásott holttestet hantoltak ki az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt város melletti erdőben. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
Fotó: Oleg Petraszjuk
 

 

Tálas szerint az ukránok amerikai segítséggel találták meg azt a területet, ahol sikeres ellentámadást hajthatnak végre. Korábban az ellentámadást ugyanis Herszon környékére tervezték, ahol amúgy szintén zajlik egy ellentámadás, de sokkal lassabb ütemben, mint Harkiv környékén, ahol az ukránok ellentámadása "rendkívül váratlanul érte az oroszokat".

Tálas felidézte azokat a szakértőket, akik szerint az oroszok felderítése benézte ezt a történetet, hiszen itt nem számítottak ellentámadásra. Ennek, és annak köszönhető az ukránok sikere, hogy az Ukrajnában összpontosított orosz haderő, lehetővé sem teszi, hogy ennyi helyen erőt mutasson, mondta. Tálas szerint a nyugati segély is kulcsfontosságú az ukránoknak, mert anélkül nem tudtak volna mostanáig kitartani, és szerinte jól látható az a néhány ország, ami hosszú távon is Ukrajna támogatását tervezi: az Egyesült Államok, a balti országok, Lengyelország, Románia, Nagy-Britannia, a skandináv országok. Tálas szerint ezeknek az országoknak a támogatása a jobban képzett ukrán haderőt minőségileg is az oroszokénál jobb fegyverekhez juttattja.

Szó esett a Reggeli gyorsban arról, hogy az oroszok polgári célpontok ellen indítanak támadásokat, amivel kapcsolatban Tálas megjegyezte, hogy ez egyrészt bosszú, másrészt pedig olyan elrettentő csapások, aminek célja az ukrán társadalom és a honvédelmi illetve politikai vezetés egymás ellen fordítása, de szerinte ezek feleslegesek, mert látható, hogy az ukrán vezetés és a társadalom nemzeti felszabadító harcnak tekinti a háborút, ami plusz energiát ad az ukránoknak. Minden egyes erre irányuló felmérés szerint borzasztóan erős az ukrán kitartás. Az orosz ellenes háború nemzetépítési projektté vált Ukrajnában, mondta a szakember.

Az orosz légierő sem érte el a katonai céljait, de Tálas felhívta arra is a figyelmet, hogy az oroszok már korábban sem tudtak mit kezdeni a légierejükkel: "nem tanulták meg jól a légi támogatás funkcióját, nem tudnak együttműködni a fegyvernemek, a légierő utólag bombázza a civil célpontokat". Jelenleg ott tartanak, hogy a volt orosz állásokat bombázzák, ahonnan az ukránok kiűzték őket. Tálas szerint mindez doktrinális probléma.

Biztosan vannak viták Putyin és a hadvezetés között, mondta Tálas, aki szerint az eddigi harci eredményekkel az orosz államfő nem lehet elégedett, ugyanakkor Tálas azt sem gondolja, hogy nagy leváltások kezdődnének a katonai vezetésben, mert az a beismeréssel lenne egyenlő. Sokak szerint például a védelmi minisztert, Szergej Sojgutot menesztenie kellene, de akkor azt meg kellene magyarázni, és "kiderülne, hogy nem tervszerű visszavonulásokról, hanem komoly vereségekről van szó, amit a putyini vezetés el akar kerülni. Ugyanis ebben az esetben még egyszer el kellene mondani az orosz közvéleménynek, hogy "miért is nevezzük különleges műveletnek azt a háborút, ami február óta totális formában zajlik".

A Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója
 
A Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója
 
Szamarkand, 2022. szeptember 16. A török elnöki hivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (balról, középen) Ilham Aliyev azerbajdzsáni, Savkat Mirzijojev üzbég, Vlagyimir Putyin orosz, Aljakszander Lukasenka fehérorosz és Ebrahim Raíszi iráni elnökkel (Erdogantól jobbra ülnek) beszélget a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján 2022. szeptember 16-án. MTI/AP/Török elnöki hivatal
 

 

A felmérések szerint az orosz átlagpolgár úgy van szocializálva, hogy az atombombát be lehet vetni, mutatott rá Tálas, aki szerint ugyanakkor semmiféle értelme nincs a taktikai atombombát bevetni, mert azzal Oroszország sokkal többet veszítene, és akik még kiállnak mellette, azok elfordulnának tőle, "teljesen magára maradna", miközben politikai és gazdasági támogatásra szorul. Ez így rendkívül kockázatos lenne, különösen mivel konkrét célpont sincs. "Egy taktikai bomba nem fogja megállítani az ukrán ellenállást. Ennyit ma már nem ér meg Ukrajna Oroszországnak" - mondta Tálas Péter katonai szakértő.