„Klubrádió
A lényeg

Ferenc pápa szerint erkölcsileg elfogadható fegyvert szállítani Ukrajnának, mert a hazájukat védik

16/09/2022 15:16

| Szerző: Klubrádió

Ferenc pápa azt mondta, hogy erkölcsileg elfogadható, ha a nemzetek fegyvereket szállítanak Ukrajnának, hogy segítsenek az országnak megvédeni magát az orosz agresszióval szemben. Akkor lehet erkölcstelen szerinte, ha a szándék további háborút provokál, vagy ha olyan fegyvereket küldenek, amelyekre egy országnak már nincs szüksége.

Ferenc pápa a háromnapos kazahsztáni útjáról visszatérve, a repülőgép fedélzetén nyilatkozott újságíróknak. Ahogy a Telex a Reuters beszámolója alapján írja, a 45 perces légi sajtótájékoztatón az egyik riporter megkérdezte tőle, hogy erkölcsileg helyes-e, hogy az országok fegyvereket küldenek Ukrajnába. „Ez egy politikai döntés, amely lehet morális, erkölcsileg elfogadható, ha az erkölcsösség feltételei között történik” – válaszolta a pápa.

A katolikus egyházfő ezután az „igazságos háború” elveit fejtegette, amelyek lehetővé teszik a halálos fegyverek arányos használatát önvédelem céljából egy agresszor országgal szemben. „Az önvédelem nemcsak jogszerű, hanem a haza iránti szeretet kifejezése is. Aki nem védi meg magát, aki nem véd meg valamit, az nem szereti azt. Aki megvéd (valamit), az szereti azt” – mondta Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő kifejtette a különbséget aközött, hogy mikor erkölcsös és mikor erkölcstelen fegyvert szállítani egy másik országnak: „Ez lehet erkölcstelen, ha a szándék további háborút provokál, vagy ha olyan fegyvereket adunk oda, amelyekre (egy országnak) már nincs szüksége. A motiváció az, ami nagyrészt minősíti ennek a cselekedetnek az erkölcsösségét” – mondta.

Közben az ukrán védelmi minisztérium beszámolója szerint tömegsírokra bukkantak a néhány nappal ezelőtt visszafoglalt Izjum városában. A legnagyobb sírban legalább 440 holttestet találtak. Szerhij Bolvinov, a Harkivi terület rendőrségi főnyomozója a Sky Newsnak azt nyilatkozta: „Voltak, akik a tüzérségi tűz miatt haltak meg, mások a légicsapásokban”. Az ukránok bejelentették, hogy minden holttestet exhumálnak és törvényszéki vizsgálatra küldenek.