„Klubrádió
Reggeli gyors

Kaló Máté: Orosz kottából bomlasztják az európai egységet

19/10/2022 14:13

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az Egyesült Államoknak is feltűt, hogy a magyar kormány orosz propagandát folytat, és egy videóban jelezték, átlépték a határt az Amerika-ellenességgel. De miért bomlasztja Orbán és kormánya a szövetségi rendszereinket, kinek kedvez a "béke-propaganda"? És lehetnek-e egyéb okai az energiakitettségen túl Orbánnak, hogy ezt tegye?

2022. október 19. Reggeli gyors - részlet 2022.10.19. Kaló Máté
10:38
00:00
Az orosz propaganda annak dacára hangsúlyosan megjelenik a magyar kormányzati nyilvánosságban, hogy Orbán Viktor és a kormány elvben az uniós álláspontot osztja az orosz invázió elítélésében, és az is elhangzott, hogy Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritásának megőrzését is. A kommunikációban azonban ebből semmi nem nyilvánul meg, és erőteljesen az orosz "béke-propaganda" hallatszik mindenhonnan, mondta a Reggeli gyorsban Kaló Máté független külpolitikai elemző.

Orbán Viktor Moszkvában
 
Orbán Viktor Moszkvában
 
Moszkva, 2022. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezik az Orbán Viktor kormányfővel (háttal) a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatóra Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

A szakember rámutatott, hogy a fideszes politikusok és a saját médiájuk részéről ráadásul ez nemcsak a békéről szól, hanem erős Amerika-kritikával is párosul, ezekből szedett össze néhányat az amerikai nagykövetség, amely videóban hívta fel a figyelmet, hogy "nagyon durva, konkrét Amerikai-ellenes uszításról van szó. Kaló szerint az amerikai külügyminisztérium ezzel az "intelligens, de provokatív, kérdéseket felvető" videóval mutatott rá, hogy a magyar kormány és a csatolmányai túlmentek a határon.

Kaló szerint Orbánék oroszpárti propagandája "borzasztóan káros", mert az egységes nyugati fellépést veszélyezteti, és láthatjuk az eredményét is, amikor a közvélemény-kutatásokban sokkal alacsonyabb a szankciók támogatottsága, és közben pedig Ukrajna következetes támogatása sem valósul meg Magyarországon. "És most indul a remekbe szabott nemzeti konzultáció a kérdésben".

A kormányzat kommunikációs agressziója már ott tart, hogy Bencsik András, a Demokrata újság főszerkesztőjének "agymenése" szerint Magyarországnak hadat kellene üzennie Amerikának, mondta Kaló, majd felhívta a figyelmet, hogy politikai ütközőzóna lesz a magyar kormány és az Egyesült Államok között Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának lebegtetése is. 

Orbán Viktor rendszeresen Trumpra hivatkozik, hogy szerinte mennyivel más volna a helyzet, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, de Kaló szerint az amerikai politikai vonulatnak az élét az amerikai külügyminisztérium határozza meg, és felhívta a figyelmet arra is, hogy nemrég jelent meg a demokrata párti nemzetbiztonsági stratégia, ami nem tér el drasztikusan a Trump-adminisztráció vonulatától, és szerinte a republikánusok és a demokraták között nincs is olyan markáns eltérés, ezért "csacskaság lenne azt várni, hogy ha Donald Trump és a republikánusok átveszik a hatalmat, és akkor megszűnne a támogatás az ukránok irányába". Sőt, akár már következő elnökválasztás előtt is rendeződhet az orosz-ukrán-helyzet, bár erre kicsi az esély, ezért Kaló szerint ezek vérmes és spekulatív remények a "békepárti" erőktől, mint Orbán.

Miközben Orbán és a fideszes vezérkar állandóan arra panaszkodnak, hogy az Egyesült Államok beleavatkozik a magyar belpolitikába, és az EU működésébe a háttérből mozgatva a szálakat, ehhez képest Orbán most augusztusban az amerikai konzervatív szervezet politikai rendezvényére látogatott el, ahol "bolhaként lovagolta meg az elefántot". Ez is egy erőteljes beleszólás abba, hogy mit gondol egy másik ország politikájáról, mondta az elemző. Olyan helyzetben élünk, hogy a partnerek egymás belpolitikai megosztottságai mentén kezdenek el politizálni, ami veszélyes példát teremt, mert olyan törésvonalat erősít meg, ami összességében gyengíti a nyugati szövetséget: ennek a következményeit most is láthatjuk.

Orbán Kaló szerint a NATO-ban megalkuszik majd, és a magyar államfő is támogatni fogja a NATO-álláspontot, és majd a finn és svéd csatlakozásról is szavazni fog a magyar parlament, addig pedig valamilyen eredményeket akar kizsarolni az elfogadásukkal.

Az is gond, hogy a belpolitikában "vajmi kevés felelősségrevonás történik", és kérdés is az, hogy Orbán a NER 13 évében miért nem csökkentette az orosz kitettséget, és hogy miért van szükség ilyen bomlasztó politikára a szövetségi rendszereinkben. Kaló homályosan utalt arra, hogy az energetikai kitettségen kívül "lehetnek Orbánnak okai, hogy ezt tegye, de az már sokkal súlyosabb politikai és gazdasági zsarolhatóságot feltételez, ami az ország szuverenitásával kapcsolatos kérdéseket is felvet".