„Klubrádió
A lényeg

A magyar kormány egyedüliként nem szavazta meg, hogy az EU kiképzőmisszióval segítse Ukrajnát

17/10/2022 17:03

| Szerző: Klubrádió

Magyarország egyedüliként nem szavazta meg az EU kiképzőmisszióját, a "konstruktív tartózkodás" lehetőségével élt, tehát nem gátolta, de nem is támogatta azt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban, a külügyi tanács ülését követően a Facebookon. A Tanács újabb fegyverszállítási támogatásokról is döntött, ezt viszont a magyar kormány is megszavazta; újabb 500 millió euróról van szó.

Az Európai Tanács hétfőn döntést hozott arról, hogy az Európai Unió katonai kiképzőmissziót létre, hogy javítsák az ukrán fegyveres erők képességét.

„Nem veszünk részt ebben a kiképzőmisszióban, nyilvánvalóan nem is küldünk kiképzőket, és nem is járulunk hozzá a működés költségeihez pénzügyi forrásokkal” - mondta Szijjártó Péter majd hangsúlyozta, hogy Magyarország egyedüliként nem szavazta meg a kiképzőmissziót.

Az EUMAM Ukrajna misszió célja, hogy hozzájáruljon az ukrán fegyveres erők felkészültségének fokozásához a katonai műveletek hatékony végrehajtása érdekében, "lehetővé téve Ukrajna számára, hogy megvédje területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, gyakorolhassa önállóságát, és megvédhesse a polgári lakosságot".

A misszió az uniós tagállamok területén működik majd, műveleti központja Brüsszelben lesz, működését az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EKSZ) biztosítja. A katonai misszió megbízatása kezdetben két évre szól, erre az időszakra szóló költségvetése 106 millió 700 ezer euró.

A Tanács újabb fegyverszállítási támogatásokról is döntött, ezt Magyarország is megszavazta. Ez azt jelenti, hogy újabb 500 millió euró értékben küldenek a tagállamok szállítmányokat, amelyet közösen finanszíroznak. Így már összesen 3 milliárd eurót fordítottak erre a célra. 

Bár Szijjártó hozzátette: „nem tudom garantálni, hogy ez a következő alkalommal is így lesz-e, mivel az európai békekeret több más fontos célra is tartalmazott pénzügyi előirányzatot”. Itt pedig természetesen az illegális bevándorlók elleni harcra gondolt. Az Európai Békekeret egyébként egy uniós költségvetésen kívüli eszköz, azért ezt használják fegyvervásárlásra a tagállamok, mert az uniós alapszerződések tiltják, hogy a közös költségvetésből fegyverre költsenek.

(forrás: 444, hvg.hu)