„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Trump a béke reménye, Biden túl messzire ment, amikor tömeggyilkosozta Putyint

11/10/2022 13:11

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor egy németországi fórumon az MTI beszámolója szerint azt mondta: Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök. A magyar miniszterelnök tovább ostorozta az európai uniós szankciókat is, amelyeket Oroszország ellen vetettek ki: szerinte azok "kivitelezésükben primitívek, hatásukban katasztrofálisak".

Az ukrajnai háborúban a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni – mondta Orbán Viktor kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén az MTI tájékoztatása szerint.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szerinte szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti.

A tudósítás szerint Orbán azt is mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök.

 

A Telex megjegyzi, hogy Donald Trump márciusban azt mondta, hogy ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor nukleáris tengeralattjárókat küldene Oroszország partjaihoz, hogy így gyakoroljon nyomást Putyinra.

Béketábor

Kérdésekre reagálva Orbán azt mondta, hogy Magyarország a béketáborhoz tartozik, „az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve vagyok”.

Orbán Berlinben beszélt arról is, hogy Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton. Nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust. Hibának mondta, hogy miközben ő a háború előtt békemisszión járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell.

Nem maradhatott el a szankciók ostorozása

A magyar miniszterelnök kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofálisnak nevezte az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikáját, hangsúlyozta, hogy ha megfelelően alakították volna a szankciókat, akkor nem lenne az „egekben” az energia ára, és nem fenyegetné az európai gazdaságokat az, hogy „tönkre mennek”.

Orbán Viktor azt mondta, hogy szankciót csak „intelligensen” szabad kivetni. Megismételte azt a megfogalmazását, hogy szerinte az EU Oroszországgal szembeni politikája azt mutatja, hogy „egy törpe szankcióz egy óriást”, és ebbe „a törpe belehal”. Szerinte újra kell gondolni a szankciók politikáját, és olyan energiaellátási rendszert kell kialaktani, amelyben az EU nem csupán „gazdát cserél”, vagyis az orosz függőséget lecseréli az amerikaira, – amely ugyan politikailag „kényelmes, de nem jó” -, hanem függetlenségre tesz szert.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)