„Klubrádió
A lényeg

Fricz Tamás CÖF-ös politológus arra utalt, hogy a magyar hadsereg fejlesztése Ukrajna miatt kellhet

18/10/2022 15:54

| Szerző: Klubrádió

Hétfő este a kormányközeli Hír TV Vezércikk című műsorában – amelyet a 444 szemlézett – az első téma Orbán Viktor bejelentése volt arról, hogy vissza akarják adni a magyar honvédség megbecsültségét, erejét.

Fricz Tamás politológus, a CÖF egyik alapítója ennek kapcsán arról beszélt a műsorban, hogy különleges világpolitikai helyzet alakult ki az orosz–ukrán háborúval, és a frontvonalhoz közel lévő országoknak bármilyen fordulatra fel kell készülniük.

Szerinte egy erős magyar hadsereg üzenet „a környékünkön lévő országoknak, melyeknek esetleg olyan gondolatai támadnának bizonyos válságos helyzetekben, hogy ne adj' isten Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazzanak negatív gondolatokat és elképzeléseket.” Fricz a semleges Svájcot hozta fel példaként, amelynek a biztonságát erős hadserege garantálja.

Ukrajnával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Ebben a jelenlegi helyzetben alakulhatnak bárhogyan az események. És ha csak annyit mondunk, hogy Ukrajna egy bizonyos helyzetben például arra gondol, hogy Magyarország neki túlságosan sok gondot okoz, hogy a kárpátaljai magyarokkal gondjai vannak, gondoljunk most a munkácsi vár tetejéről a turulszobor levételére. Tehát ha feszültebbé válik a helyzet, akkor Ukrajnában is sok mindenre gondolhatnak bizonyos vezetők magyarokkal kapcsolatban. Tehát nem árt ez a felkészültség, elvontan sem, szimbolikusan sem, és abszolút konkrétan sem.”

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg az érdeklődők.

Fricz Tamásról legutóbb akkor írtunk, amikor kiderült, hogy a CÖF alapítója nyolc hónapig volt szerződésben Áder János volt köztársasági elnöknél. Az RTL szerint dokumentumok és médiamegjelenések elemzéséért havi 873 ezer forintot kapott a Sándor-palotától.

A kormánypárti média egy másik állandó megszólalója, Bencsik András pedig nemrég arról beszélt, hogy  szerinte az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat vezetékeit, és ezt hadüzenetnek tekinti.

(Kiemelt kép: MTI/Beliczay László)