„Klubrádió
A lényeg

Hernádi: Nem kell nevetgélni azon, hogy más országokban az emberek hideg vízben zuhanyoznak

19/10/2022 13:07

| Szerző: Klubrádió

Hernádi Zsolt Mol-vezér egy konferencián azt mondta: egyáltalán nem egyértelmű, hogy fogjuk a következő télre pótolni az orosz energiát Európában, 35-40 milliárd köbméter hiányzó földgázról beszélt. Szerinte nem kell nevetgélni azon, hogy más országok spórolnak, hogy az emberek hideg vízben zuhanyoznak – ez ma a valóság.

Navracsics Tibor területfejlesztési és Varga Mihály pénzügyminiszter mellett Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is felszólalt szerdán a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján.

A Telex beszámolója szerint azzal kezdte, ő kevésbé optimista, mint az előtte szólók, és ezt egy Mike Tyson-idézettel támasztotta alá: „Mindenkinek vannak tervei, amíg pofán nem vágják.” Ezzel arra utalt, hogy hiába próbáltak a Molnál is mindenféle negatív forgatókönyveket felvázolni korábban a tervezésnél, ezek meg sem közelítették azt, ami a valóságban történt 2022-ben.

Azt mondta: számításba kell venni, hogy új, szerinte kétpólusú (USA és Kína) világrend van kialakulóban, és Magyarország egyelőre keresi a helyét ebben. Oroszország Hernádi megítélése szerint most már egyértelműen a kínai pólushoz kerül át, ez legkésőbb az Északi Áramlat felrobbantásakor végképp eldőlt. Itt marad a közelünkben Oroszország, de már nem fogja tudni betölteni azt a szerepet az európai és magyar gazdaságban, mint eddig – „minden egész eltörött” – idézte Adyt.

Hernádi szerint komoly baj a teljes világgazdaságban, hogy az utóbbi években, és különösen a háború kitörése óta, „a politika ördögszekerén utazik az üzlet”, nem az üzleti, gazdasági racionalitás alakítja a politikát és az üzleti célokat, hanem kormányok döntései, ami alapvetően rossz a gazdaságnak. A Mol-vezér szerint végleg el kell szakadni attól a képzettől, hogy az energia olcsó, és mindenki a saját bőrén fogja érezni.

Egyáltalán nem egyértelmű, hogyan fogjuk a következő télre pótolni az orosz energiát Európában, Hernádi 35-40 milliárd köbméter hiányzó földgázról beszélt. Ki lehet építeni új kapacitásokat, de ez óriási munka, nagy infrastrukturális és logisztikai beruházások kellenek hozzá, amelyek több mint egy évig tartanak, és akkor a megtérülésről még nem is beszéltünk.

A jelenlegi helyzet a zöld átállás szempontjából is visszás, Németország ugyanis 30 százalékban szénégetésből állítja most elő az áramát, ami 13 százalékos növekedés tavalyhoz képest, a németek lettek a világ hetedik legnagyobb szénimportőrei. Hernádi szerint a megoldás kulcsa három dolog lesz Magyarország számára: az energiafogyasztás csökkentése, erősebb együttműködés a régión belül és a zöld átmenet gyors ösztönzése.

A Mol-vezér szerint nem kell nevetgélni azon, hogy más országok spórolnak, hogy az emberek hideg vízben zuhanyoznak – ez ma a valóság. A takarékosság nem bűn, a pazarlás a bűn.

Navracsics beszédéről itt, Vargáéról itt írtunk.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)