„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: Nem vicc, hogy Magyarország az EU legtisztább gazdaságává válhat

19/10/2022 09:57

| Szerző: Klubrádió

Az uniós források megszerzéséért felelős minisztere szerint ha nem hiszünk abban, hogy Magyarország az EU legtisztább, legátláthatóbb és legtisztességesebb gazdaságává válhat, akkor nem tudjuk megcsinálni. Az Integritási Hatóság felállításával kapcsolatban kifejtette, szerinte valóban független lesz. Amelynek vezetőire az Állami Számvevőszék tesz javaslatot, de Novák Katalin köztársasági elnök nevezi ki őket.

Az uniós források megszerzéséért felelős miniszter arról beszélt a 2022-es Budapest Economic Forumon, hogy ha már így alakult, hogy Magyarországról korrupció és közbeszerzési eljárások tekintetében ilyen rossz kép alakult ki, „akkor a szükségből erényt kovácsolva” mutassuk meg, hogy „Magyarország az Európai Unió legtisztább, legátláthatóbb és legtisztességesebb országává és gazdaságává is tud válni” – írja a 444.

De Navracsics szerint ehhez kultúraváltásra lesz szükség: „Ha mi nem hiszünk benne, hogy ilyenek tudunk lenni, addig nem tudjuk megcsinálni. Amíg fölényesen nevetgélünk az ilyen célokon, aztán nem tartjuk be, mert úgy gondoljuk, hogy ez pont ránk nem vonatkozik, akkor nem fogjuk tudni megcsinálni.”

A politikus szerint a kölcsönös bizalom jelének tekinthető, hogy a tagállamok nemrég meghosszabbították a kormány vállalásaira adott határidőt.

Az Integritási Hatóság felállításával kapcsolatban kifejtette, szerinte valóban független lesz. Amelynek vezetőire az Állami Számvevőszék tesz javaslatot, de Novák Katalin köztársasági elnök nevezi ki őket.

Hadházy Ákos független politikus korábban azt írta: "az Integritás Hatóság és az Európai Ügyészség között csak annyi a különbség, mint a masztrubálás és a szex között. Okozhat némi élvezetet az előbbi is, de eredménye csak az utóbbinak lesz".