„Klubrádió
A lényeg

Az Eötvös József Gimnázium is csatlakozik az egyhetes sztrájkhoz

11/11/2022 07:21

| Szerző: Klubrádió

A budapesti Eötvös József Gimnázium 37 tanára csatlakozik a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola 60 tanára által kezdeményezett egyhetes munkabeszüntetéshez november 14-étől.

A budapesti Eötvös József Gimnázium 37 tanára is részt vesz az egyhetes munkabeszüntetéshez – jelentette be Facebookon az iskola egyik tanára.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola titakozó tanárai összesen egyhetes munkabeszüntetést jelentettek be, miután "halvány ígéretektől" eltekintve eredménytelenül zárult a szakszervezetek tárgyalása a Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral.

A 444 összfoglalója szerint polgári engedetlenségben résztvevők azonnali béremelést követelnek

  • a pedagógusoknak,
  • a segítő munkatársaknak,
  • a technikai dolgozóknak
  • és a szakképzésben foglalkoztatottaknak,

és az oktatás modernizálását és az önálló oktatási minisztérium visszaállítását is sürgetik. A tanárok, a diákok és a szülők egységes követelései közt szerepel, hogy a miniszterelnök nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról,a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti Alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről. A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás és az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a követelések része.