„Köszönjük
Esti gyors

Vicc az egész - Herskovics Eszter jegyzete

15/04/2019 17:59

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

Szóval most úgy állunk, hogy a szombathelyi önkormányzat inkább épít egy buszmegállót – mondjuk így sem rossz – csak ezt a sorosista, kritikus viccet ne kelljen eltűrni.

2019. április 15. Esti gyors-részlet (2019.04.15. Herskovics Eszter jegyzete)
01:51
00:00
- Hogy vagyunk, hogy vagyunk? – viccelődött Rákosi elvtárs.

- Jól vagyunk, jól vagyunk – viccelődtek a parasztok.

Viccelődni szerencsére ma is szabad, az Alkotmánybíróság még a múlt héten döntött erről, kimondta: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nem követett el szabálysértést, amikor, 2017-ben színesre festették a járdát Szombathelyen. Még azt a már-már európai, illiberális demokráciákban meghökkentő mondatot is megengedték maguknak, hogy "a cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van".

Igény lenne rá, az igaz, de mit tegyünk, ha egyszer nincs. Legalábbis Szombathelyen a polgármesteri hivatalban még mindig hatóságilag tiltott a humor. Főleg, ha kritikus. Most épp arra kaptak felszólítást a kutyapártosok, hogy bontsák el a buszmegállót, amit odaépítettek.

Egyébként azért építették oda, mert ott harminc éven át nem volt, és valamiért az az ötletük támadt, hogy komfortosabb úgy várni a buszra, hogy közben nem ázik ronggyá az ember a viharban, nem tépi le a haját a szél a védettebb fülkében, netán még le is tud ülni. Mindenképp sokatmondó adalék az is, hogy nem ez az első, hogy megbotránkozást keltett a hivatalnokokban a buszmegálló, hiszen Felcsúton állt eredetileg, de ott sem szeretik a viccet, nem is értik nagyon, tavaly például helyretett kátyukat akartak az eredeti állapotukra visszaállíttatni a párttal.

Szóval most úgy állunk, hogy a szombathelyi önkormányzat inkább épít egy buszmegállót – mondjuk így sem rossz – csak ezt a sorosista, kritikus viccet ne kelljen eltűrni.

Végül is, megsértődni hatékonyan is lehet, nem csak úgy, hogy L’art pour L’art vegzálunk ellenzéki pártokat és civil szervezeteket, amelyek sokszor hajléktalanokon segítenek, ingyenes jogsegélyt biztosítanak, szociális ellátást nyújtanak, vagyis állami feladatokat látnak el.

És még csak nem is viccelődnek közben.

Herskovics Eszter jegyzete a 2019. április 15-i Esti gyorsban hangzott el.