„Klubrádió
Esti gyors

Itt csak a miniszter úr kérdez! – köznevelési konzultáció Selmeci János jegyzetében 

16/12/2022 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Többek szerint megalázó, cinikus akciónak bizonyult a Pintér Sándor összehívta közoktatási konzultáció, ahol a belügyminiszter sok száz tanár előtt próbálta védeni a kormány politikáját. Selmeci János írta le gondolatait a pénteki találkozóról, amelynek már nem hivatalos nyitánya, Pintér belépője is indulatokat szült

2022. december 16. Esti gyors-részlet (2022.12.16. Selmeci János jegyzete)
02:20
00:00

– Személyi Igazolványt, jogosítványt, forgalmit!

– Jó napot kívánok, én csak az egyeztetésre jöttem miniszter úrral.

– Azért igazolja magát. Neve, titulusa?

– Szabó István, középiskolai magyartanár, osztályfőnök, szakszervezeti ügyvivő. Ön lenne az új helyettes államtitkár úr?

– Itt én kérdezek! Egyébként Kovács Tibor rendőr ezredes vagyok. Soros-pénzt kapott?

– Tessék?

– Rendben, akkor erre a kérdésre nem válaszolt. Tanóráit megtartotta?

– A végzősöknek az összeset, a többieknek a nagy részét. Egy fél napot sztrájkoltam, és egyszer vettem részt polgári engedetlenségben.

– Olyan nincs.

– Parancsoljon?

– Nincs olyan, a polgári engedetlenség nem szerepel a törvénykönyvben, az fegyelmi kérdés. Tankerületétől figyelmeztetést kapott?

– Nem kaptam.

– Majd fog. Lőfegyver, szúró vagy vágóeszköz van magánál?

– Kérem, én egy tanár vagyok, a köznevelési konzultációra jöttem, hogy miniszter úrral egyeztessek az oktatás helyzetéről.

– Fent van a neve a listán?

– Nos, az Origó egyszer ...

– Nem arra a listára gondoltam, de már nézem is, Szabó, Szabó, Szabó, tessék, itt is a neve, kérdés nélküli kategória. Bejöhet.

– Hogy érti, hogy kérdés nélküli kategória?

– Úgy, hogy nem tehet fel kérdést. Itt az úgy szokás, hogy rendőrfőkap …, bocsánat, miniszter úr kérdez, nem pedig őt kérdezik.

– Akkor ki tehet fel kérdést?

– A miniszterelnök úr. De ő a brüsszeli mocsárból egyenesen Katarba repült, szóval nem lesz itt. Nekünk viszont lenne önhöz pár kérdésünk.

– Arra készültem. Itt van az idei bérjegyzékem, látja, havi 247 ezer forint, aztán itt meg a ki nem fizetett helyettesítések tételesen felsorolva, még német órát is tartottam tizennégyszer, pedig összesen annyit tudok németül, hogy ein bier bitte, de ezt a hatodikosoknak mégsem akartam mondani. Aztán csináltam még egy korfát a tantestületről, ez az alig látható kis vonal jelzi a 40 évesnél fiatalabbakat.

– Na most már látom, mivel foglalkozik tanítás helyett, de minket nem ez érdekel.

– Hát nem az oktatás helyzetéről akarnak kérdezni?

– Háttal nem kezdünk mondatot, ezt magának tudnia kéne. Ahogy azt is, hogy a belügyminisztérium egyik államtitkárának nagyobbik, és köztünk szólva, a kedvenc fia az ön osztályába jár. Múlt héten kettest kapott a szóbeli feleletére. Én a maga helyében erre keresnék magyarázatot, mielőtt tíz százaléknál magasabb béremelésről álmodozom a rendőrfőkap..., bocsánat, miniszter úr előtt. 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. december 16-i, péntek adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
A kormányban az oktatás területét felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter megérkezik a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahová a tárcavezető előzőleg köznevelési konzultációt kezdeményezett. 2022. december 16., péntek Forrás: 444.hu