„Klubrádió
Hetes Stúdió

Hajrá foci vébé! – Neuman Gábor jegyzete

26/11/2022 15:09

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Nyugalom! Mészáros karácsonyfája alatt ott lesz a zalaegerszegi sportstadion.

2022. november 26. Hetes Stúdió-részlet (2022.11.26. Neuman Gábor jegyzete)
02:52
00:00
Meg kell becsülni a foci vébéket, mert nem tudhatjuk, hány ilyen esemény van még hátra az életünkben. Ha Katar, akkor Katar, úgy kell nekünk. Kit érdekel manapság, miközben Japán veri a németeket, meg Szaúd-Arábia az argentinokat, hogy miképpen jöttek létre a légkondicionált stadionok, kik azok a nézők, akik megadott időközönként hullámzásba fognak, minden ok nélkül, vagy be vannak öltözve a különböző országok színeibe, hogy mi van mindezek mögött.

 „Eddig legalább 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és srí lanka-i vendégmunkás halt meg a 2022-es katari foci-vb építkezésein 2010, a torna rendezési jogának odaítélése óta" – közölte a The Guardian. És állítólag ezek még csak enyhe becslések az áldozatok számát illetően. Még a foci vébé nyitánya előtt tüntettek Berlinben a fiatalok, hogy mindenki bojkottálja a foci vb-t, mert Katarban lábbal tiporják az emberi jogokat, és amúgy sincs semmi közük a focihoz, csak flancból intézték úgy a FIFA-val, hogy őket válasszák. Vajon a FIFA elnöke, Gianni Infantino számára mi lehetett a legmeggyőzőbb érv, hogy rábólintson Katarra? Talán ugyanaz, mint itt, ebben a tejjel mézzel folyó Duna-Tisza köze tájában.

Nem fogják kitalálni, A PÉNZ, csupa nagybetűvel. Itt is ugyanaz folyik, mint a foci vébén, ahol mindenki úgy viselkedik, mintha minden a legnagyobb rendben volna. Túl vagyunk az első selejtező mérkőzéseken, és várjuk a folytatást visszafojtott lélegzettel. Itthon, mi meg készülünk a télre, óvatosan fűtünk, sőt egyre óvatosabban, nemzeti konzultációt játszunk, amiről mindenki tudja, hogy egy sima PR-fogás, és semmi köze az emberek véleményéhez, miközben arról papol Navracsics, hogy jön a pénz az Unióból, pedig az Unióból csak negatív véleményeket hallani a helyreállítási alap és a felzárkóztatási alap nekünk járó pénzeiről, miközben a szomszédunkban ölik az embereket. Mindezeken kívül még durva infláció is színezi mindennapjainkat, hogy üres zsebekkel menjünk neki a karácsonynak. 

Persze nem mindenkire vonatkozik ez a sötét jövő. A körülményektől függetlenül, Mészáros Lőrinc karácsonyfája alá odakerülhet a zalaegerszegi sportstadion, mert a minap derült ki, hogy 42 milliárdért ő, vagyis a ZÁÉV építheti meg a létesítményt. De ha nem jön uniós pénz, a többi tettestárs hoppon marad. Nem különbözünk a világtól. Katarban is csak az a fontos most már, hogy pörögjön a show, folyjék a pénz, nálunk is csak az a fontos, hogy Orbán hozza a pénzt, mindegy, hogy honnan, és mindegy, hogy milyen alkukat köt; meg tartsa távol tőlünk a migráncsokat.

Állítólag Orbán a szerbeknek drukkol. Hiába riszálta magát évekig Bolsonárónak, hogy ők milyen jó haverok, Orbánnak pechje volt, és a haverját menesztették. A brazilok meg jól elkalapálták a szerbeket. Hajrá foci vébé!

Neuman Gábor jegyzete a 2022. november 26-i Hetes Stúdióban hangzott el.