„Köszönjük,
Utcafront

Újabb rombolás a Várban, újabb stadion Pesten

26/12/2021 08:20

| Szerző: Klubrádió

Tovább rombol a kormány a várban – most egy Jánossy György által tervezett Szentháromság téri épületet bontanak le. És újabb stadion épült, ezúttal egy 20 ezer férőhelyes kézilabdacsarnok az Üllői úton. Ezekről is beszélgettünk az Utcafrontban.

2021. december 25. Utcafront (2021. december 25., szombat 15:00)
53:52
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Ahol Salvador Dalí háza és múzeuma látogatható, ott más dolgok, leginkább a katalán kultúra csodái is láthatók. Ezenkívül egy csodás észak-spanyolországi falu. Ide kalauzolt most Sylvester Ádám építész.

Két ház, egy homlokzat – ez a Gerbeaud-palota titka - Kelecsényi Kristóf művészettörténész elevenítette fel e ház történetét.

 
 A Gerbeaud-ház egy századelős (1896 utáni) felvételen. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.144
Fotó: KLÖSZ GYÖRGY
 

Tovább rombol a kormány a várban – most a magyar kortárs építészet egyik kiemelkedő alakjának, Jánossy Györgynek a Szentháromság téren található diplomata lakóházát bontják le, hogy helyére visszaépítsék a háború előtti, anakronisztikus tömböt, egy újabb replikát. Torma Tamás újságíró, építészeti szakíró beszélt erről az újabb önkényes lépésről.

 
 Jánossy György tervezte épület a Budapest, I. Szentháromság tér, 7-8. (KovacsDaniel, Wikimedia Commons, 2011.)
 
 

Megnyílt a Kanizsa Aréna – egy sokféle esemény befogadására alkalmas, alapvetően sportaréna. Új építészeti megoldások, amelyekkel Nagykanizsa lakóinak egy új élményközpontot varázsoltak a városba a tervezők.

Átadták a Budapesti Kézilabda Arénát
 
Az újonnan átadott Budapesti Kézilabda Aréna 2021. december 16-án. Az 50 ezer négyzetméter alapterületű, 20 022 ember befogadására képes multifunkcionális csarnok 27 hónap alatt épült fel. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

És egy másik aréna, aminek még nincs neve, de már ott magasodik az Üllői úton, és január 3-án debütál a kézilabda-Eb eseményeivel – igen, még egy stadion, amiről Kozár Alexandrával beszélgettünk.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2021. december 25., szombat 15:00
Műsorvezet: Rózsa Péter