„Klubrádió
A lényeg

Ezermilliárdos lista: erre költene még idén a kormány

7/10/2021 15:30

| Szerző: Klubrádió

Elkészült az állami Beruházási Ügynökség friss éves beszámolója, melynek mellékleteiből kiderül, milyen beruházásra lesz még idén pénz, és mire nem. Csak a budai Várban közel 340 milliárd forintot költ el a kormány idén, a második a BME Science Park kialakítására kiadott 160 milliárd forint, a harmadik a népligeti, Fradiváros néven futó projekt 152,6 milliárddal – írja a Telex.

Az állami Beruházási Ügynökség legfőbb feladata a 700 millió forintot meghaladó kormányzati magasépítési beruházások megvalósítása. A friss éves beszámoló mellékletei több érdekességet tartalmaznak – írja a Telex. Hozzátették: a mellékletben szereplő tételek egy része már szerepel különböző kormányhatározatokban. 

A Várkapitányság, a budai vári építkezések költségszámai viszont eddig nem voltak közismertek, pláne nem így összesítve. Ebből látszik, hogy csak a budai Várban csaknem 340 milliárd forintot költ el a kormány idén, ami tematikusan a legnagyobb beruházási tétel.

A második legnagyobb tétel – sorolja a Telex – a BME Science Park kialakítására kiadott 160 milliárd forint, ami a BME V2 jelű egykori oktatási épületének, illetve a Goldmann György téri menzának a 106,3 milliárdos bontási költségéből, és egy 53,5 milliárdos, tudományos innovációs park kialakítására, fejlesztésére fordított összegből áll.

A Népliget sportolásra alkalmas területei – Fradiváros néven futó projekt – 152,6 milliárdos tétele a harmadik legnagyobb a sorban. Jelentős tétel még a debreceni Nemzeti Koronavírus-oltóanyaggyárra fordított 55 milliárd forint, és az állami szociális lakásügynökség 1500 lakásának megvalósítására költendő 95,1 milliárd forint.

Érdekes, hogy a friss beszámoló mellékleteiben szerepel ugyan a Diákváros, de 0 forinttal. A sokat emlegetett Fudan Egyetem pedig fel sincs tüntetve. 

Az Átlátszó tavaly év végi összefoglalója szerint az atlétikai stadion bruttó 190 milliárd, a népligeti kézilabdacsarnok bruttó 100 milliárd forintba kerül összességében.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)