„Klubrádió
A lényeg

A volt FIFA-elnök hibás döntésnek nevezte a katari vb-t

8/11/2022 16:13

Joseph Blatter karrierjének hét éve egy FBI-nyomozás vetett véget, ami a futballvilág számos döntéshozója ellen irányult. Kiderült, hogy a 2018-as világbajnokságot az oroszok "megvásárolták", majd hogy a 2022-es katari világbajnokság (amely a jövő vasárnap kezdődik) szintén megvesztegetés útján jutott a későbbi rendezőkhöz.

Vb-2022 - Stadionok
 
Vb-2022 - Stadionok
 
Doha, 2022. október 20. A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság hat csoportmérkőzésének, az egyik nyolcaddöntőjének és az egyik negyeddöntőjének otthont adó al-Tumama Stadion Dohában 2021. december 15-én. A 40 ezer férőhelyes létesítmény kinézetét a férfiak által hordott arab fejfedő ihlette. A világbajnokságot november 20. és december 18. között rendezik Katarban. MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Fotó: Nusad Szekkajil
 

 

Blattert a korrupciós vádak alól az idén nyáron felmentették, és most a 86 éves Blatter a Guardian szerint interjút adott a Tages Anzeiger nevű svájci újságnak, amiben rossz döntésnek nevezte, hogy Katar rendezheti a vb-t, amely szerinte ehhez a nagy falathoz túl kicsi.

Nemcsak az a baj Katarral, hogy kicsi, hanem hogy nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatta a vb-re emelt stadionokon a külföldieket, akik közül több ezer halt meg az építkezés során a nem egyszer 50 fokos hőségben.

Katarra a nemzetközi labdarúgó-szövetség vezetői testületében 2010-ben 14-en voksoltak nyolc ellenében. Blatter most azt állítja, hogy eredetileg az lett volna a terv, hogy a 2018-as világbajnokságot Oroszország, majd a 2022-est az USA rendezi. Ő az amerikaiak mellett szavazott, és az európai futball szövetség akkori elnökét, Michel Platinit hibáztatta, aki az európaiak négy szavazatával segítette Katart a vb-hez.

A FIFA azóta sem látta be, mekkora tragédiát okozott a döntésével, és a közelgő vb-re készülő, és számos válogatott és nemzetközi futballszövetség által kritizált vendéglátókkal kapcsolatban csak a futballistákat hívta fel arra, hogy a futballal foglalkozzanak, ne a kialakult helyzettel. A dánok szpozorának például nem fog látszódni a felirata, mert nem szeretne ennyire sok halálesethez köthető közegben megjelenni, az angolok csapatkapitánya pedig a katari LMBTQ-törvények ellen tiltakozva szivárványos kapitányi karszalagot visel majd.

És hogy Platinit ki vette rá? Ez már korábban is napvilágot látott, többek között a France Football oknyomozásának eredményeképpen, hogy az akkori francia elnök, Nicolas Sarkozy ebédre hívta Platinit, amelyen részt vett a katari trónörökös is. Sarkozy ezen az ebéden kérte meg Platinit, hogy Katarra szavazzon, majd fél évvel később Katar Franciaországtól 14,6 milliárd dollár értékben harci repülőgépeket vásárolt, és megvásárolták a PSG-t.