„Klubrádió
A lényeg

Mészárosék építhetnek új stadiont és sportlétesítményeket Zuglóban 22 milliárdért

19/01/2022 17:43

| Szerző: Klubrádió

Nettó 22 milliárd forintos ajánlattal Mészáros Lőrinc cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. és az Építő- és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. alkotta konzorcium nyerte el a „BVSC-Zugló Sportcentrum Komplex Fejlesztése keretében: Labdarúgó Stadion, Többfunkciós Versenycsarnok, Küzdősport Edzőcsarnok és kapcsolódó külső létesítmények építése” tárgyban kiírt közbeszerzést, írja az RTL.

A közbeszerzés a BVSC Szőnyi úti komplexumára vonatkozik, amelyet egy Rákosrendező felé található telekkel bővítenek. Az eljárás érdekessége, írja az RTL, hogy a telket már a teljesítés helyszíneként tüntették fel az eljárásban, azonban ekkor csak a töredéke volt a BVSC vagyonkezelésében. A birtokviszonyokat csak a közbeszerzés kiírása után rendezték, egy salátatörvény kellett hozzá.

A Szőnyi úti sporttelepen új futballstadion mellett épül egy új, bruttó 4300 négyzetméteres, multifunkciós versenycsarnok 432 fős fedett lelátóval és napelem-rendszerrel, valami egy új küzdősport-edzőcsarnok is. Az épületek körül utakat, parkolókat, zöldfelületeket alakítanak ki. Az új stadiont 1999 férőhelyesre tervezik, fedett lelátóval, drénezéssel, öntözéssel és pályafűtéssel ellátott élőfüves futballpályával, kiegészítő műfüves zónával, emellett épül még egy bruttó 4300 négyzetméteres, multifunkciós versenycsarnok 432 fős fedett lelátóval és napelem-rendszerrel, valami egy új küzdősport-edzőcsarnok is. Az épületek körül utakat, parkolókat, zöldfelületeket alakítanak ki.

A BVSC-Zugló elnöke Szathmáry Kristóf fideszes politikus, tiszteletbeli elnöke pedig Karácsony Gergely főpolgármester, korábbi zuglói polgármester. A Szőnyi úti stadiont pár éve, 2015-re újították fel, most újat húznak fel helyette. A futballcsapat jelenleg az NB III-ban szerepel.

A Fejér B.Á.L. Zrt. pedig Mészáros Lőrincék családi cége, az elnevezésben a gyerekek keresztneveinek kezdőbetűi (Beatrix, Ágnes, Lőrinc) szerepelnek. Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, korábban a Fidesz-KDNP színeiben Felcsút polgármestere volt. Az üzletember Orbán Viktor miniszterelnök barátja.

Az Épkar Zrt. több alkalommal volt érintett olyan közbeszerzésekben, amelyben Mészáros Lőrinc valamilyen érdekeltsége megbízáshoz jutott. Az Épkar dolgozott például a Puskás Aréna felépítésén, legutóbb pedig az Átlátszó írt arról, hogy Mészáros Lőrinc ZÁÉV nevű cégével 10 milliárd forinttal drágábban újítják fel a Heim Pál Gyermekkórházat.