„Klubrádió
A lényeg

27 milliárddal drágult, 238 milliárd forintba kerül már a Nemzeti Atlétikai Központ

20/10/2022 15:14

| Szerző: Klubrádió

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározattal extra 27 milliárd forintot adnak a Nemzeti Atlétikai Központ építésére, amelynél így már 238 milliárd forintra nő a végösszeg. A kormány egyébként megígérte, hogy az elszálló árak miatt elhalasztanak sok állami beruházást, de amint Gulyás Gergely miniszter is elmondta, az alapelv az, hogy torzókat nem hagynak.

Eredetileg 204 milliárd forintba került volna az atlétikai stadion, ezt idén nyáron 8 milliárd forinttal megtoldották, most pedig 211 milliárd forintról 238 milliárd forintra emelték a támogatást, így összesen már 34 milliárd forinttal drágult a beruházás – írja a 444. Hozzáteszik: a kivitelező természetesen a Mészáros-féle ZÁÉV és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium.

Budapesten 2023-ban rendezik az atlétikai világbajnokságot. A 40 ezres dél-pesti stadion és az ahhoz kapcsolódó létesítmények így összességében már bőven többe kerülnek az adófizetőknek, mint az új Népstadion, a Puskás Aréna, amely "csak" 190 milliárd forint közpénzt emésztett fel.

A cikkben kitértek arra is, hogy szintén fizeti az állam a felcsúti Endresz György Általános Iskola vadonatúj épületének extra költségeit. A számla 6,3 milliárd forintról két év alatt 6,9 milliárd forintra hízott. Az Átlátszó cikke szerint a Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. megtervezte, a Fejér-B.Á.L. Zrt. pedig kivitelezte a felcsúti iskola újjáépítését. Mindkét cég a felcsúti milliárdos gyerekeinek tulajdonában van. Az épületet már szeptemberben átadták. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az átadón arról beszélt, hogy az iskolafejlesztési program egyedinek számít, eddig ilyen nem volt Magyarország történetében: az épületben tizenhat tanterem és egy nagy tornacsarnok kapott helyet.