„Támogassa
Útszélen

Szekunda – Józsa Márta jegyzete

20/11/2022 06:57

| Szerző: Klubrádió

Azoknak a hatalom- és pénzéhségtől, továbbá gőgtől elvakultaknak szól ez a jegyzet, "akik még nem tudják, hogy meglesz ám mindennek a böjtje. Úgyhogy olvassanak csak, ha jut idejük egy-két focivébé, pompázatos vadászat és maláj maffiózóval való lélegeztetőgép-csencselés mellett." Nekik még jutott elég tanár, de nem figyeltek oda, ezért megérdemlik a szekundát.

Aki semmit nem tud, kénytelen mindent elhinni – ezt egy plakáton olvasom, diáktüntetésen persze. Marie von Ebner-Eschenbach XIX. századi osztrák költőnőtől származik egyébként, akinek kartonpapírra másolt verssorát egy szőke, szemüveges tizenéves srác tartja a magasba. Alighanem igen járatos lehet a német nyelvű irodalomban. Ő egyike azoknak, akiket a Megafon-közeli kormánypárti propagandacsászárok mostanság előszeretettel neveznek gyerekkatonáknak. Nem is feltételezve, hogy lehetnek olyan iskolások, akikhez eljut annak a híre, hogy léteznek a világon kevésbé avítt, ideologikus, és pártállamilag vezérelt iskolarendszerek is. Én teszem azt olyanra vágynának. Mondjuk az is lehet, hogy a tini tanára forgatja előszeretettel a kétszáz évvel ezelőtti költészetet, de ez nem változtat az üzeneten. Meg azon sem, hogy a gyerekeknek átjött a mondandó. Akiknek a szavát legújabban a Karmelita előtti flashmobon hagyta figyelmen kívül a kor szellemére, a tudásra és a nemzedékek sorsát eldöntő oktatásra fittyet hányó nagyuraknak. Pedig az üzenetüket azért a legszervilisebb és kontraszelektáltabb politikusnak is meg kellene tudnia érteni: Nincs tanár – nincs jövő!

Itt van még idézet, ugyancsak Marie von Ebner-Eschenbach XIX. századi osztrák költőnőtől: Aki kilép a nyilvánosság elé, az nem várhat, és ne is követeljen elnézést. Ezt a diákok, tanárok, szülők közül már sokan megtanulták. Nem is nekik szántam. Hanem azoknak a hatalom- és pénzéhségtől, továbbá gőgtől elvakultaknak, akik még nem tudják, hogy meglesz ám mindennek a böjtje. Úgyhogy olvassanak csak, ha jut idejük egy-két focivébé, pompázatos vadászat és maláj maffiózóval való lélegeztetőgép-csencselés mellett. Legalább lapozzák fel rég elfedett tankönyveiket, hiszen nekik még jutott anno tanár, aki elmagyarázta a világ dolgait. De sajnos nem figyeltek oda, úgyhogy megérdemlik – remélem akad, aki érti még e szót, ha nem, úgy lapozza fel Móricz Légy jó mindhalálig című regényét, kötelező is volt – a szekundát.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2022. november 18-i adásában hangzott el.

Az Útszélen témája

Magukra hagyott áldozatok – nagyon nehéz talpra állni például kapcsolati erőszak után. Nem is beszélve azokról a gyerekektől, akiknek családtagjaik okoznak lelki vagy testi sérüléseket. Áldozatsegítés nélkül többnyire nem is megy. Egy kis reménysugár: a napokban alakult meg az önkormányzat segítségével Óbuda-Békásmegyer Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszere.

Megszólalók:

Renner Erika

Boglacsek Tímea emberkereskedelmi és kapcsolati erőszak-szakértő

Solt Ágnes kriminológus, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Útszélen
2022. november 17., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta