„Klubrádió
A lényeg

Egyhetes tiltakozás, tanársztrájk kezdődik, sztrájkolnak az óvónők is

14/11/2022 07:31

Több iskolában egyhetes munkabeszüntetés kezdődött, mivel a pedagógusok nem tartják megfelelőnek az oktatásirányítás reakcióit a hetek óta tartó országos megmozdulásokra. Egyes pedagógusok változó időtartamban vesznek részt a péntekig tartó sztrájkban vagy polgári engedetlenségben, írja a Telex. A hét közepén egy nagyobb megmozdulást is szerveznek.

A pedagógus szervezeteknek a Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárral tartott találkozójukon lényegi változást nem sikerült elérniük, a kormány az idén már nem is emeli meg a pedagógusok bérét, és arra sincs most esély, hogy átfogó párbeszéd induljon az oktatási rendszer hibáinak kijavításáról.

Az egészhetes munkabeszüntetést a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg, nyolc pontba szedték követeléseiket:

  • kölcsönös kommunikáción alapuló együttműködés a felülről jövő, személytelen utasítások helyett
  • megfélemlítés és félelemben tartás helyett párbeszéd az oktatás problémáiról
  • a tanári autonómia visszaállítása
  • a polgári engedetlenségért kirúgott kölcseys tanárok visszahelyezése az állásukba
  • érdekérvényesítő sztrájkjog
  • bérrendezés
  • a személyközpontúságot és a készségfejlesztést célzó napi pedagógiai munka előtérbe helyezése, a túlszabályozottságból fakadó adminisztrációs terhek csökkentése
  • a diákok és a pedagógusok terheinek csökkentése, kötelező óraszámok normalizálása

A szervezőkhöz a BP18 Egyesített Óvoda Pitypang Tagóvodájának 20 dolgozója is csatlakozott: "Csatlakozásunk magyarázata nagyon egyszerű: minden követelésükkel, gondolatukkal maximálisan egyetértünk!”.

A Városmajori Gimnázium tanári karának egy része is csatlakozott a munkabeszüntetéséhez, és részt vesz az egyhetes munkabeszüntetésben a Kossuth Lajos Gimnázium 16 tanára is, csatlakozik a Kispesti Kós Károly Általános Iskola, a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, a Bókay Árpád Általános Iskola, a Kassa utcai Általános Iskola, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium, a Veres Pálné Gimnázium és a Kandó Téri Általános Iskola. Az Eötvös József Gimnázium 38 tanára sem veszi fel a munkát, változó időtartamban.

November 18. péntekre egységes országos pedagógussztrájkot hirdettek a szakszervezetek, előzőleg csütörtök délután több vidéki nagyvárosban egyszerre lesznek demonstrációk.