„Köszönjük,
Reggeli gyors

Karinthys tanár: Azt se tudjuk, mitől kéne félni

15/11/2022 09:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az egyhetes munkabeszüntetést kezdeményező iskolák tanáraihoz országszerte több mint 50 iskola munkatársai csatlakoztak. Berta Beáta szerint így a munkabeszüntetést más iskolák a következő héten is folytathatják.

2022. november 15. Reggeli gyors - részlet 22.11.15. Berta Beáta
07:30
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, miután eredménytelenül zárult a kormányzattal folytatott tárgyalás, egyhetes munkabeszüntetést jelenetett be a Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, illetve a szintén a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára.

"Egyre többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez mindkét iskolában" – mondta el a november 14-én indult tiltakozó akcióval kapcsolatban a Klubrádiónak Berta Beáta. A Karinthy Gimnázium tanára hozzátette, rajtuk kívül 50 iskola munkatársai csatlakoztak hozzájuk: a fővárosiakon kívül Gödöllőn, Sopronban és Szegeden is. Abban bízik, hogy ez a hullám a hét további részében sem törik meg. Hozzátette, a szülők támogatják a tiltakozó tanárokat.

A tankerületek esetleges retorzióiról azt mondta: "Eljutottunk oda, hogy azt se tudjuk, mitől kéne félni." Sokkal nagyobb problémának látja, hogy azok a tanárok, akik egyedül vannak kifogásaikkal, nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnak demonstrálni.

 
Polgári engedetlenség a Karinthy Frigyes Gimnáziumnál Fotó: Facebook
 
 

A kormány makacs elutasítását különösen károsnak tartja, hiszen a tanárhiány így biztosan nem fog csökkenni. "Nincs utánpótlás. Húszas éveiben járó tanárokat csak elvétve látni az iskolákban. Kevesen jelentkeznek képzésekre is. Egy-két év múlva nem lesz kémia, biológia, fizika, testnevelés tanár sem. Hamarosan új magyar és angol tanárok sem lesznek" – vázolta fel borúlátó előrejelzését.

Berta szerint az elhivatottság szükséges, de nem elégséges feltétele, a munkavégzésnek, de vannak más elengedhetetlen feltételek is amelyek mellett hatékonyan el tudják látni a feladatukat. Hangsúlyozta, a béremelés nem az elsődleges szempont. "A követelések nagy része nem a pénzről szól, hanem arról a szabadságról, amely mellett őszintén ki tudnak állni a diákok elé" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Berta Beátával
2022.11.15., kedd 8:33
Riporter: Dési János