„Klubrádió
A lényeg

33 ezer forintot vontak le egy tanár fizetéséből

11/11/2022 09:42

| Szerző: Klubrádió

A tankerület felé akkor kétórányi sztrájkot jelentettek be, de a tiltakozásban résztvevő pedagógus bérpapírján azt vette észre, hogy 33 ezer forintot vont le a fizetéséből a Dunakeszi Tankerületi Központ.

Egy Pest megyei középiskola tanárának októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le a tankerület két óra sztrájk miatt. Nem egyedi eset, hogy a tankerületek többet vonnak le a sztrájkoló tanároktól, mint amit a törvény lehetővé tenne – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, aki szerint minden eszközt bevetnek, hogy elvegyék a tanárok kedvét a sztrájktól.

A pedagógus még október 5-én vett részt egy tiltakozó akcióban, több tanárral, diákokkal és szülőkkel közösen.

A PDSZ közölte, hogy szerintük a levonás jogellenes, a pedagógus számíthat a szakszervezet jogsegélyszolgálatának segítségére és a sztrájkalapból kompenzációra – írja összefoglalójában a 444.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint az is jogellenes, hogy a tanároknak küldött bérjegyzékek nem felelnek meg a Munka törvénykönyve előírásainak, amely szerint a munkavállaló számára egyértelműen jelölni kell a dokumentumban a különböző tételeket. A sztrájkolók esetében azonban nincs tételesen leírva, hogy kitől miért és mennyit vontak le, csak azt látják a tanárok, hogy mennyivel kaptak kézhez kevesebbet.