„Klubrádió
Esti gyors

Országos tanársztrájkot tartanak pénteken

17/11/2022 21:16

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az ország több pontján is tartottak pedagógus tüntetéseket csütörtökön. Ezek a megmozdulások készítették elő a pénteki országos munkabeszüntetést, illetve élőláncokat, amiket a tanárok követeléseinek teljesítéséért szereznek. A megmozdulássorozatról az Esti gyors című műsornak nyilatkozott Pilz Olivér a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára, illetve Király Viktor, a veszprémi Lovassy László Gimnázium magyartanára is.

2022. szeptember 12. Esti gyors - részlet 2022.09.12. Pilz Olivér
06:29
00:00

Fáklyás felvonulást tartottak Miskolcon csütörtök délután. Két gimnáziumtól, a Földes Ferenctől és a Hermann Ottótól külön-külön indultak fáklyákkal a demonstráló tömegek, amik a város főterén egyesülve összeálltak a tiltakozás szimbólumává vált felkiáltójel-alakzatba, majd felolvasták a követeléseiket tartalmazó kilenc pontot – foglalta össze Pilz Olivér a délután eseményeit. Hozzátette, ez tulajdonképpen a bevezetése volt a pénteki országos sztrájknak.

Pénteken az ország több iskolájában polgári engedetlenséggel fognak demonstrálni pedagógusok a kormánnyal szembeni követeléseik felhangosítására – mondta Pilz. Illetve november 18-án reggel az Egységes Diákfront szervez élőláncot Budapesten, a legtöbb megyei jogú városban és egyéb településeken. A pedagógusbérek rendezéséért és sztrájkjog visszaállításáért fognak demonstrálni.

Ugyanakkor a magyar kormány számára a bérkérdés az egyetlen, amivel hajlandó foglalkozni, illetve nyilatkozni róla – mondta Pilz. Hozzátette, a pedagógusok bérkövetelésének felelősségét is Brüsszelre hárítja a kormány. A kormány álláspontja szerint a tanárok fizetésének emelését attól lehetne függővé tenni, hogy megjönnek-e a brüsszeli helyreállítási pénzek, vagy sem.

Pilz szerint a bérek rendezése, illetve a sztrájkjog visszaállítása csak az oktatásügy rendezésének nulladik lépése. A tisztességes bér azért kell, hogy a pálya valamelyest vonzóvá váljon a pályakezdők számára, illetve a gyakorló pedagógusok ne hagyják el a pályát. Különben pedagógusok nélkül nem lesz semmilyen oktatás – mondta Pilz. A sztrájkjuk pedig azért kell, hogy a kollégák ki tudják harcolni a jobb oktatást. Ha ezt a kettőt nem kapjuk meg, akkor a jottányit sem fog változni az oktatási rendszer. Az oktatási rendszer nem a tanárokról és a tanárok béréről kell, hogy szóljon, hanem a diákokról, a gyerekekről, hogy ők milyen tudással jönnek ki az iskolából, hogy érzik magukat egyáltalán az iskolában, milyen körülmények között vannak ott, tette hozzá.

Az Esti gyors csütörtöki adásában nyilatkozott még Király Viktor, a veszprémi Lovassy László Gimnázium magyartanára is, aki arról számolt be, hogy a városban tartott fáklyás felvonulás részeként meglátogatták a Ovádi Péter országgyűlési képviselőt és Porga Gyula polgármestert, hogy átadják nekik a követeléseiket. 

2022. november 17. Esti gyors - részlet - 2022.11.17. Király Viktor
04:15
00:00

A teljes beszélgetéseket a lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Pilz Olivérrel és Király Viktorral
2022. november 17., csütörtök 18:37
Riporter: Hardy Mihály