„Klubrádió
A lényeg

Publicus: egyre több fideszes támogatja a tiltakozó tanárokat

14/11/2022 11:21

| Szerző: Klubrádió

A tanárok béremelésének indokoltságában szokatlan egyetértés mutatkozik a kormánypárti és ellenzéki szavazók között. Tizennégy százalékkal több Fidesz-szavazó támogatja a tanárok tiltakozását, mint alig egy hónappal korábban, november elején.

A Fidesz-szavazók 47 százaléka egyetért a pedagógusok tiltakozásaival, nagy többségük adna fizetésemelést a pedagógusoknak – derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített friss kutatásából.

A felnőtt népességen belül három százalékkal többen támogatják is a tanárok tiltakozását, mint október elején (69 százalék): az erre vonatkozó kérdésre a megkérdezettek 72 százaléka felelt egyértelmű igennel. A pedagógusok béremelésének kérdésében a politikai táborok között viszonylag nagy az egyetértés, az ellenzékiek 99 százaléka, a kormánypártiak 76 százaléka szerint szükség lenne arra, hogy a tanárok a jelenleginél magasabb fizetést kapjanak.

A 24.hu összefoglalója szerint a pedagógusok béremelését az ellenzékiek 99 százaléka, a fideszesek  76 százaléka támogatja. Az ellenzéki szavazók 62, a fideszesek 25 százaléka szerint 100 ezer forint fölötti összeggel kellene emelni a fizetésüket. 21-21 százalékuk szerint elég lenne 50-100 ezer forint, az ellenzékiek 9, a kormánypártiak 18 százaléka szerint 30-50 ezer forint járna, de 11 százaléknyi fideszes szerint 30 ezer forintos béremeléssel is meg kellene elégedniük a pedagógusoknak. A megkérdezettek 64 százaléka igennel felelt arra, szükséges-e csökkenteni a tanárok munkaterheit, 24 százalékuk válaszolt egyértelmű nemmel, 12 százalékuk nem akart/tudott válaszolni. Az ellenzéki szimpatizánsok 85, a fideszesek 43 százaléka támogatja a pedagógusok munkaterheinek csökkentését.