„Klubrádió
A lényeg

PSZ: A 35 perces tanórákkal megrövidíti a tanulókat a kormány

15/11/2022 14:19

| Szerző: Klubrádió

Ne a szakképzési centrumokba járók rovására vezessenek be takarékossági intézkedéseket, inkább a presztízsberuházások vagy a luxuskiadások lefaragásával – írta a Pedagógusok Szakszervezete.

A Pedagógusok Szakszervezetének keddi közleménye szerint a megnövejedett rezsiköltségek miatt egyre több szakképzési centrumban rövidítik 35 percesre a tanórákat. Ezzel valójában a tanulókat rövidítik meg – írták a hvg.hu beszámolója szerint.

Az órák lecsípése, mint rámutatnak, jogszerű ugyan, de semmiképpen sem szakszerű. A szakképzési törvény szerint a tanuló joga, hogy hozzáférjen a tanuláshoz, és joga, hogy képességeinek megfelelő oktatásban részesüljön. A 35 perces órák megrövidítik a tanulókat, mert nem biztosítják a nevelő-oktató munkához szükséges feltételeket.

Átadták a veszprémi Jendrassik-Venesz Technikum felújított Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az, hogy a rövidítések miatt a diákok minden 4. órája elmarad, sérti a vizsgára és a munka világára való felkészítésük minőségét – hívta fel a figyelmet a szakszervezet.

A szakszervezet szerint szembeötlő, hogy a pedagógusok 1–2 órás sztrájkja miatt hangot ad a kormány a tanuláshoz való jog sérülésének, azonban, ha saját intézményei rövidítik meg a tanulókat ennél sokkal nagyobb mértékben, azt elfogadhatónak tartja. A PSZ követeli, hogy ne a tanulók rovására vezessenek be takarékossági intézkedéseket, inkább tegyék ezt a presztízsberuházások vagy a luxuskiadások lefaragásával.