„Klubrádió
Esti gyors

Matolcsy megvilágosodott - Dési János jegyzete

5/12/2022 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"Ha Matolcsyt gyalázni fogják, akkor vagy nagyon ravasz a terv, vagy valóban elszabadult a nemzeti bank elnöke. Ha a szavait mérlegelik, elemezgetik, akkor gyanús, hogy valami összjáték folyik itt."

2022. december 05. Esti gyors-részlet (2022.12.05. Dési János jegyzete)
05:04
00:00

Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van – jó, mondanak ilyet páran. Ám most a Magyar Nemzeti Bank elnöke fogalmazott így a parlament gazdasági bizottságának az ülésén. Sőt, elég részletesen kifejtette, mire gondol. A magas inflációra, amely ezek szerint még jó ideig marad, az úgynevezett ikerdeficitre, vagy éppen arra, hogy a magyar gazdaság az egyik legsebezhetőbb. Azt is előhozta, hogy a magyar mezőgazdaság hatásfoka kifejezetten rossz. Kifejtette, hogy „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”. Na és a kedvencem: „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”,

Amely mondatnak az első része kifejezetten önkritikus, hiszen 2010 és 2013 között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként szolgálta az orbánizmus nagy ügyét.

Kemény szavak, persze demokratikus viszonyok között nem olyan meglepő, ha a Nemzeti Bank elnöke kritikus szavakkal illeti a kormány gazdaságpolitikáját. A maffiaállamban nem szokás kibeszélni, és erős a gyanú, hogy egy alaposabb hatósági vizsgálat okozna gondot a Matolcsy-családban. Hiszen olyan alacsonyan repkedtek itt a tíz- és tízmilliárdok hogy csak na. Nyilván minden becsületesen és törvényesen – és ha egyszer állami megrendelésekbe botlottak, hát miért is lenne az baj – de mégiscsak.  Legalábbis furcsa. Akik szeretik az összeesküvés elméletet rögtön két sztorit is összeeszkábálhatnak. Az egyik, hogy ez valamiféle színjáték. Elkerülhetetlenek a komoly megszorítások és Matolcsyt küldték előre az első pofonok begyűjtésére. S később majd rá lehet hivatkozni, amikor beüt a még nagyobb córesz és ezt is azt is el kell majd venni. A másik, hogy nagyon nagy a baj, s Matolcsy már semmivel sem törődik, még azt is kockáztatja, hogy esetleg családtagjait is kérdőre vonják bizonyos vizsgálatok során. De mégiscsak el kell mondania, hogy az Orbán kormány hibát hibára halmozott, s még ma is folytatja azt a politikát, amely a csőd és gazdasági válság szélére sodorta az országot.

A választások előtt szétosztogatott pénzeket már szépen visszaszedték, az európai uniós támogatások egyelőre sehol. Az infláció rekord magas és állítólag valaki tudott benzint venni egy soroksári kútnál. A cukor egészségtelen és mi a fenét csinálnál az étolajjal.

Mindenesetre, ahogy azt diktatúrában szokás, olyan helyen, ahol a sajtót egy kézben tartják, most figyelni kell a bőséges állampárti sajtót. Ha Matolcsyt gyalázni fogják, akkor vagy nagyon ravasz a terv, vagy valóban elszabadult a Nemzeti Bank elnöke. Ha a szavait mérlegelik, elemezgetik, akkor gyanús, hogy valami összjátéka folyik itt. Ha pedig nemes egyszerűséggel elhallgatják az egészet, akkor beikszelhetjük, hogy Matolcsy saját szakállára cselekszik, mert megszólalt a lelkiismerete.

Így is úgy is nyakig vagyunk a slamasztikában. Ennek ellenére a közvéleménykutatások szerint a nép egy jelentős részét még mindig nem zavarja különösképpen ami itt folyik, alig-alig csökken a Fidesz szavazótábora. Az ellenzék nem tud erősödni, Hadházy Ákos meg mégsem helyettesítheti egyedül az egész parlamenti oldalt.

A helyzet tehát rémes és nem csak azért, mert a gazdaság nagyon rossz helyzetbe került az orbáni politika hatására, hanem azért, mert egyelőre a széles néptömegeknek nem látszik életképes alternatíva – úgynevezett kormányképes ellenzék. És ez még nagyobb baj, mint hogy gázolaj sem kapható mindenütt.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2022. december 5-ei adásában hangzott el.