„Klubrádió
A lényeg

Az állami tévénél tüntettek diákok

9/12/2022 19:45

| Szerző: Klubrádió

Több ezren tüntettek szakadó esőben az Egységes Diákfront szervezésében a közmédia óbudai épülete előtt. A magyar kormány "emberszámba se veszi a tanárokat és a diákokat", hangzott el a demonstráción, amelyen a kormány és az MTVA hazugságait is sokat kritizálták.

A III. kerületi Flórián térről indult a tüntetés a szakadó esőben. Ott még csupán néhány százan voltak beszámolók szerint, majd több ezresre nőtt a tömeg, amely a közmédia Kunigunda útjai székházához vonult.

A tömegben a transzparensek között feltűnt egy Pintér Sándort ábrázoló kartonfigura, amelynek a nyakába "kultúrterror" feliratot akasztottak.  A menet nem sokkal hat óra után indult útnak, és nagyjából egy órán át vonultak, folyamatosan skandálva a már megszokott szlogenjeiket ("Nincs tanár, nincs jövő!", "A csend nem rend" és "Szabad ország, szabad oktatás").

Egy diák azt mondta a színpadon, hogy a kormány nem vesz tudomást a valóságról, ezek után felsorolt több példát, mikor a kormány hazudott. Szerinte a „fekete-fehér igazság az, hogy a miniszterelnök faji különbségekről beszélt Tusványoson.”

Ezután a tüntetők megismételték, amit november 18-án a Clark Ádám téren egyszer már megtettek: befogott szájjal állnak, ezzel fejezve ki, hogyan hallgatja el a közpénzekből fenntartott köztelevízió a kezdeményezésüket és a követeléseiket. 

A diákok a színpadon betörtek egy tévét, miközben az MTVA működését szidták. (Jelzésértékű, hogy az M1-en közben a következő című beszélgetés ment: "A dollárbaloldal áll a tüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött".)

Strbka Anna diák kormányközeli lapokban megjelent álhíreket olvasott fel, amelyek arról szólnak, hogyan veszik rá a tanárok a diákokat arra, hogy tüntessenek a kormány és az oktatási rendszer ellen – pedig ez nem igaz. A diákok követelik, hogy engedjék be őket a közmédia épületébe, és azt skandálják: „Engedj be! Engedj be!"

"Magyarország emberszámba se veszi a tanárokat és a diákokat!" – mondta az első felszólaló diák a tévészékház előtt felállított színpadon, és a kormány „embertelen és kirekesztő oktatáspolitikáját” kárhoztatta. Arról is beszélt, hogy szerinte MTVA székháza annak a szimbóluma, hogy a hatalom el akarja hallgattatni a tüntetőket, de ők nem hallgatnak.

"Nonszensz, hogy egy tizennégy éve pályán lévő tanár órabére tizennégy deka sajtra elég, és, hogy a magyar tanárok átlagfizetése a negyede az európai átlagnak" – hangzott el az Egységes Diákfront felszólalóitól. Pirint Gergő és Csibrán Barna kellő figyelmet követel a kormánytól és a médiától, mert szerintük "égető, rendszerszintű problémákról van szó, amikre azonnali megoldás kell". Hozzátették: nem csoda, hogy egyre kevesebb a tanár, és az oktatás jövője veszélyben: a most pályán lévő tanárok fele ugyanis tizenkét éven belül nyugdíjba megy.

A szervezők felháborítónak tartják, hogy a Fidesz mindenki kormányának vallja magát, mert valójában nem jár mindenkinek a minőségi oktatás az országban. Márpedig az oktatás nemzeti ügy, anélkül nincs jövő. A diákok megígérik: folytatják a tiltakozást, az ellenállás alternatív formáival; erre bizonyíték, hogy több mint egy hete virrasztanak mínusz fokokban a Belügyminisztérium előtt – mondta Mihalics Lili, egy felszólaló. Szerinte sikeresek az eddigi megmozdulások, mert egyre többen vannak, és egyre hangosabbak. Nagyon hosszú türelemjáték zajlik, amihez mindenkire szükség van, igyekeznek elérni vidékre is – tette hozzá.

Diáktársaiknak pedig azt üzenik: „Ne legyetek jó gyerekek!” Mert egy jó gyerek csendben van, elfogadja a sorsát, hallgat az agymosásra, nincs saját véleménye. „Elhiszi, amit a tévében lát, nem kritikus, nem gyanakvó”.

Miután a tömeg közösen elénekelte a himnuszt, bejelentették az esemény végét. A Hirado.hu egyébként még a tüntetés kezdete előtt beszámolt a diákok demonstrációjáról.