„Klubrádió
Esti gyors

"Félő, hogy csak látszatkonzultáció lesz Maruzsa és a tanárok között"

15/12/2022 19:50

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Belügyminisztérium eredetileg hat olyan iskola pedagógusait hívta meg egyeztetésre, akik aktívan részt vettek a polgári engedetlenségi megmozdulásokban, de aztán négyszázra duzzadt a meghívott tanárok száma, nem tudni mi alapján – mondta Takács Gergely, a Vörösmarty Mihály Gimnázium történelemtanára, aki maga is részt fog venni a pénteki konzultáción. A pedagógus az Esti gyors című műsorban arról is beszélt, hogy bár látszategyeztetésnek tűnik a Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nevével fémjelzett esemény, de elindulhatna egy párbeszéd, ha az oktatásirányítás teljesítené legalább egy követelését a pedagógusoknak. 

2022. december 15. Esti gyors - részlet 2022.12.15. Takács Gergely
04:06
00:00

Pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartják azt a konzultációt, amit a Belügyminisztérium kezdeményezett a pedagógusok irányába. Ugyanakkor előzetesen nem sokat lehet tudni a program keretéről – erről Takács Gergely, a Vörösmarty Mihály Gimnázium történelemtanára számolt be. Mint mondta, az ő iskoláját hárman (az igazgató és két pedagógus) fogják képviselni, és három perc felszólalási idejük lesz.

A történelemtanár úgy tudja, hogy előzetesen meghívott hat iskola igazgatója egyeztetett egymással a felszólalásaikat illetően. Ugyanakkor arról nincs tudomása, hogy pontosan kik, miről és milyen időkeretben fognak beszélni.

Takács Gergely szerint félő, hogy a pénteki csupán egy látszategyeztetés lesz. A pedagógusok követeléseinek kilenc pontja már október vége óta nyilvánosak – fogalmazott. Hozzátette, a kilenc pont összefoglalja az eddigi problémákat, a bérezéstől kezdve a sztrájkjog elvételén keresztül a tanárok munkaterheinek, illetve a diákok terheinek a csökkentésig. Takács szerint ezek között olyan pont szerepel, amely teljesítése nem is kerülne pénzbe: a kirúgott tanárok visszavétele az állományba.

Takács nem tudja, hogy az oktatásirányítás hajlani fog-e a megegyezésre. A vörösmartys történelemtanár már azzal elégedett lenne, ha ezen követelések közül bármiről azt kommunikálná a kormányzat, hogy hajlandó végrehajtani. Ez azt mutatná,  hogy elindulhat a párbeszéd a felek közt, tette hozzá.

2022. december 15. Esti gyors - részlet 2022.12.15. Juhász Ágnes
05:49
00:00

A műsorban megszólalt még ugyanebben a témában Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform (CKP) munkacsoport vezetője is. Juhász szerint félő, hogy a Belügyminisztérium utólag mást fog kommunikálni, mint ami ott ténylegesen elhangzott. A CKP ezért egy nyílt levelet fogalmazott a Pintér Sándornak, amelyben kérik a belügyminisztert, gondoskodjon arról, hogy a találkozás a nyílt párbeszéd terepe legyen – a beszélgetésről készüljön hangfelvétel, az ott elhangzott információk, következtetések közösen jóváhagyott kommüniké formájában kerüljenek ki az országos sajtóba. 

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. december 15., csütörtök 18:42
Riporter: Kárpáti János